Guld i arkivet: Husker du denne dansk producerede traktor fra 1980?

Vi er endnu engang dykket ned i arkivet og har fundet historien om JL-Traktor A/S og deres dansk produceret traktor.

"Siden Buhk-fabrikken i slutningen af 60’erne stoppede sin traktorproduktion, har dansk landbrug som bekendt udelukkende måtte betjene sig af importerede traktorer", står der i Landsbladet 29. februar 1980. 

Men det lavede JL-Traktor i Lemvig nu om på. 

Ambitiøst projekt

Selvom mere end 20 traktorfabrikater allerede var repræsenteret på det danske marked, vovede virksomheden alligevel at tage springet og tage arven op efter Buhk-fabrikken med introduktionen af en ny dansk traktor. Et projekt som flere betegnede som meget ambitiøst. 

"Det er det sikkert også, men da vi i 1962 begyndte at lave gaffeltrucks, var der heller ingen danske producenter dengang. Vi fik at vide, at vi var fuldstændig fra forstanden, hvad vi måske også var, men vi var bare ikke klare over det og startede produktionen op", udtalte JL-Traktors direktør Jens Laursen, dengang til Landsbladet. 

JL-Traktor A/S præsenterede de danske landmænd for en traktor produceret i Danmark og tilpasset danske forhold.

To modeller

De første to traktorer U-530 og U-700 ramte det danske marked i 1979, hvor fabrikken producerede 80 enheder. Halvdelen blev solgt herhjemme og resten i Norge. Den planlagte produktion for 1980 var 400 enheder og virksomheden forventede at 150 stk. skulle eksporteres til Norge. 

Begge basismodeller kunne leveres med to- eller firehjuls træk og JL-Traktor A/S arbejdede dengang på at have endnu to 6-cylindrede modeller klar til Agromek i 1981. 

Herunder kan du se forskellen på de to modeller.

Her ses den største model U-700 DT med de luxe-førerkabine. Klik på billedet for at se mere, hvor du også finder den originale artikel fra Landsbladet.

Produktionen blev indstillet i 1984 efter cirka. 3.000 enheder. Da produktionen gik bedst blev der fremstillet halvavnden traktor om dagen af godt 60 ansatte.

Kører du - eller har kørt - med en JL Traktor eller arbejdet med at fremstille dem, så hører vi gerne din vinkel på denne unikke danske traktorhistorie. Kontakt redaktionschef Christian Juel Jørgensen på cjj@landbrugsavisen.dk 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.