Han bankede igen sin træner og har ny plan for at blive verdens bedste

25-årige Martin Lindberg Velling er en af de yngste i verdenseliten for pløje. Med ny DM-titel i ryggen vil han gøre et nyt forsøg på at komme helt op i verdenseliten.

Egentlig havde han point nok til, at vi kunne kalde ham verdens anden bedste pløjer nu.

Nogle få strafpoint betød, at han under VM i pløjning i Irland blev sendt ned på femtepladsen.

Gejsten er langt fra taget fra 25-årige Martin Lindberg Velling, som måske har fundet detaljen, som kan sende ham op på skamlen ved VM.

- Briterne pløjer med nogle specielle muldplader, hvor de har skåret toppen op og mulden kommer ind som en kage. Det har jeg altid syntes, at det ikke duede, men jeg er nok kommet frem til, at det skal til. Det skal jeg bruge vinteren på at lave i værkstedet og finde den rigtige pløjestil. Jeg tror ikke, at jeg kan vinde uden at gøre det for at være ærlig, siger han.

Du vandt DM igen i sidste weekend, hvor godt lykkedes din pløjning egentlig undervejs?

- Når man er færdig med at pløje, så er der altid tre-fem ting, man kan gøre bedre. Første dag var jeg lidt presset for start. Jeg døjede med at køre helt lige, selvom det plejer at gå godt. Om det var jorden, som skiftede lidt. Jeg ved det ikke. Jeg skulle hele tiden kæmpe for at få det til at lykkes. Andendagen kørte det bare, som det skulle. Det kunne næsten ikke være meget bedre. Det er som fodbold og håndbold. Nogle gange kører det bare bedre end andre gange, siger han.

Hvordan havde du forberedt til dig til stævnet?

- Jeg havde fri fire dage op til og trænede til stævnet sammen med min far og juniorpløjeren Jakob Neimand. Han vandt juniorklassen og blev nr. to samlet og min far blev nr. 3 samlet og nr. 2 som seniorpløjer, så vi klarede os rigtig godt.  

Hvordan er det at pløje med og mod din far?

- Han er skyld i, at jeg startede. Det er også ham, som er min træner.

Så du kan godt slå din træner?

- Ja, indtil videre, men det er nok ham, som er dygtigst i Danmark til at gå og se, hvordan furen skal være. Han kan se ting, som jeg ikke har set. Vi pløjer meget på samme måde sammen med Jacob.

Hvordan pløjer I så?

- Det kan ikke nytte, at man er god til flækning og sammenkast. Det er vigtigt, at man er god hele vejen. Det er bedre at gå efter otte point hele vejen i stedet for at starte med ti og så gå ned på seks point. Det er vigtigt, at man kører 100 pct. lige. Furen skal have samme form og afrunding og fureformen er den samme fra start til slut. Det er meget ensartethed i furen, som vi træner. Vi var næsten de eneste, som var ude dagen efter for at se, hvad vi skal forbedre. Det er med til at gøre en lille forskel, siger han.

Du vandt rimelig komfortabelt. Hvor stor er konkurrencen i toppen af dansk pløjesport?

- Jeg tror ikke, at man var i tvivl om, at jeg løb med sejren, men det falder også tilbage på VM-træningen, som jeg stadig havde med mig, siger han.

Hvor meget træner du med pløjningen?

- Det er et par gange om ugen for at holde det ved lige. Jeg kan godt li’, at man kan bruge det 100 pct. på sin gård eller arbejdsplads. Det er med til at gøre det endnu mere spændende. Det har givet mig meget personligt at have det som hobby. Jeg kan kun opfordre andre unge til at bakke op omkring det. Desværre er det ved at dø lidt ud. Det er en kæmpe skam. Det er et håndværk, som altid vil være i landbruget. Ploven har været der i mange år og vil blive ved med at være der. Jeg forstår ikke, at der ikke er flere unge, som kommer afsted. Ikke for at nedgøre traktortræk, men det her er mere fagligt. Jeg håber på større opbakning. Jeg vil i hvert fald gøre mit til at komme lidt højere op og få skabt opmærksomhed omkring, siger han.

Martin Lindberg Velling kan efter årets DM-stævne kalde sig for seksdobbelt DM-vinder. Næste år bliver det i Letland, hvor han skal forsøge at vinde endnu ædlere metal.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.