Han kører med en verdenspremiere: ”Jeg tror ikke Claas har opfundet noget, som ikke er på den her”

Se Claas ny mejetærsker i aktion på danske marker.

Der kom et spændende projekt indover, da Claus H. Kofoed begyndte at undersøge mulighederne nærmere for at anskaffe sig et skærebord i stil med Claas’ forholdsvis nye Convio sejlskærebord.

»Jeg havde det på prøve sidste år, og så kunne jeg godt mærke, at det trak for at få sådan et«, fortæller han.

Da LandbrugsAvisen kigger forbi, har han ikke bare fundet et nyt skærebord, men kører faktisk med en vaskeægte verdenspremiere, som det kun er få landmænd på verdensplan forundt.

Kørslen i Claas’ helt nye mejetærskerserie Trion kommer vi straks tilbage til.

Først skal vi lige en tur omkring hans eget mejetærsker-cv. Han har kørt de sidste mange sæsoner med en New Holland, som han egentlig har været rigtig glad for – og for den service, som den lokale maskinforretning på Fyn har ydet til ham.

De første år som ung var tiden uden førerhus og skæreborde på 10-12 fod. Selvom han i år kommer fra en gul maskine, så er Claas er ikke helt nyt for ham. Han var engang ansat som elev et sted med en Claas Dominator 80 med eftermonteret førerhus.

I Canada har han høstet med en Axial Flow bugseret efter en traktor. Tiden og oplevelserne med en Levada 3900 beskrives som at køre i en ”kampvogn”, men også en maskine der virkelig kunne høste frø og efterfølgende kørte han både i  rød og gul New Holland. Undervejs er kapaciteten, detaljerne og ikke mindst komforten bare steget og steget. Og nu sidder vi så i det nyeste af det nyeste – kun to modeller har fået lov til at køre på dansk jord i år – og fra næste sæson bliver det så allemandseje.

 

 

»Jeg synes, at det lød rigtig spændende, da jeg blev kontaktet. Indtil videre kan jeg ikke klage. Skærebordet lever fuldt op til mine forventninger«, siger landmanden, som forpagter jordene på Tiselholt Gods lidt nord for Svendborg.

Blandt de mange modeller valgte han en Trion 660 med seks rystere. Lidt hurtige data fortæller os, at her har vi fat i en mejetærsker med en tærskercylinderbredde på 1.700 mm, korntank på 12 ton med tømmehastighed på 130 liter/s og elektrisk vipning af enden af kornsneglen.

For Claus Kofoed var det afgørende, at det ikke skulle være en rotormaskine.

»Jeg har altid været til rystermaskiner. Vi har en del frøgræs. Frøgræs og rystermaskine det er det, som dur, mener jeg «, lyder det fra landmanden. 

Har fået anden motor

Hunden Sif er som altid ”med på arbejde”. Den ligger helt roligt i kabinen. At Claas med de her modeller er gået over til Cummins-motor forstyrrer hverken hundens lur og ejerens arbejdsdag.

”Den går ganske fornuftigt”, siger han om motoren med lidt over 400 maksimale hestekræfter i ryggen på ham.

 

 

Som andre store producenter af landbrugsmaskiner sourcer Claas motorer fra en lang række motorproducenter. Trion er den nye lillebror-mejetærsker-serie til de kendte Lexion-mejetærskere. Her er der ellers fortrinsvis motorer fra Mercedes og MAN. Men med denne serie har Claas altså spredt æggene en gang mere. Serien skal sælges verden rundt – og her spiller det nok også en rolle – at udover at man kan levere en Stage V-klar motor med rette størrelse, både fysisk som effektmæssigt – også har en stor, global motorproducent, som er lokalt til stede mange steder.    

Som gammel Lexion 600

Hos importøren Danish Agro Macinery fremhæver man bl.a., at man med den nye serie får en maskine, der har en lang række features og teknologi fra Lexion-serien – og samtidig en attraktiv prissætning i forhold til storebror. Det betyder nemlig, at maskinen her er udstyret med samme tærskeværk og soldkasse, som man har på de nye Lexion modeller, der kom på markedet i 2019.

 

 

Udstyrsmæssigt kan der gøres en masse til og fravalg, så man alt efter behov eller smag kan få en højspecificeret mejetærsker – eller mere basis. Som en rigtig showcase-model er denne her udstyret med det selvtænkende system Cemos, firehjulstræk, større hjul og en masse andre features – faktisk så omfattende, at det næsten er lidt overvældende for den nye ejer.

”Jeg tror ikke, at Claas har opfundet noget, som ikke er på den maskine. Jeg har fået den store pakke. Det er alt med det Cemos, hvor den justerer det hele selv. Firehjulstræk. You name it – jeg har ikke så meget forstand på alt det udstyr, men det får jeg vel efterhånden. Jeg skal stort set kun vende i enden”, siger han med et grin.

Cemos-systemet håndterer ikke frøgræsset, som han kører i, da vi springer med en tur i maskinen. Derfor venter han lidt med at blive dus med det.

 

 

Kapacitetsmæssigt mener han, at den nye mejetærsker står sig nogenlunde med den maskine, den afløser på godsets sydfynske jorder.

”Den afløser en New Hooland CX80’er, så tror jeg, at det er det samme kapacitetsmæssigt, men på grund af sejlskærebordet, så giver det 10-15 pct. plus, vil jeg tro”, siger han.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.