Har tænkt tanken i fire år - første som henter irsk gylleudlægger

Den irske gylleudlægger fra Mastek skal minimere Sdr. Farups Maskinstations aftryk på lokaltrafikken og fodsporene på markerne.

Når den nye gyllesæson om lidt rammer Ribe og omegn, bliver det med et markant andet udtryk, at folkene fra Sdr. Farup Maskinstation rykker ud i denne sæson.

Den 36-årige maskinstationsejer Søren Andreasen har nemlig slået til efter fire års grublen over, hvordan han kan skære ned på køreturene på vejene, minimere marktrykket og lettere komme i marken, når vejret egentlig ikke er til gyllekørsel.

Hvorfor er du havnet på denne irske løsning fra Mastek?

»Agrometer laver en fin løsning. Men det, synes jeg, blev lidt dyrt, og så kiggede jeg også på et hollandsk alternativ. De havde ikke nogen sælger i Danmark. Gøma har SlurryKat, men i sidste ende betød det også noget, at min fætter (Peter Ingemann fra svenske WIP Innovation, red.) er svensk forhandler og kunne hjælpe mig med kontakten, og i Danmark er det så Ingemann Larsen, der er forhandler, og den kunne leveres i januar, så den er klar, når vi skal bruge den«, fortæller han.

Hvor har du fået inspiration fra?

»Det er primært fra Holland«.

Hvor let bliver det at få systemet med udlægger og flere km slanger til at virke i jeres område?

»Der er mange steder, hvor det ikke kan lade sig gøre, fordi området er for småt til det. Det skal primært bruges på græsmarker, men det har vi jo også en del af her. Vi beholder alle vores tre nuværende gyllevogne«.

Hvor meget forventer I, at I kommer til at køre ud med det?

»Det er svært at sige, før vi for alvor er kommet i gang med det. Mandskabet skal vænne sig til det. Jeg forventer, at vi kan køre 100 til 150 kubikmeter ud i timen, og så skal vi på sigt op på 700-800 driftstimer, men det realistiske er nok 500 timer det første år«.

I 2016 kørte I 120.000 kubikmeter gylle. Vil I nu satse på at køre meget mere gylle?

»Vi er middelstørrelse maskinstation på det her med en god kapacitet. Jeg vil gerne tænke lidt anderledes i stedet for store selvkørende maskiner«.

Hvad bliver den største udfordring?

»Den største udfordring bliver logistikken med at passere veje og jernbaner. Der er steder, hvor vi må sige, at der kommer vi ikke ud med systemet. Små marker er også noget bøvl, men jeg har også mange kunder med 80 hektar placeret over to til tre parceller«.

Hvor ser du så den store gevinst?

»Det er jo marktryk og mindsket trafik på vejene, ligesom jeg satser på, at vi kan komme i marken, før de andre, fordi det bliver lettere at køre på jorden, selvom det er vådt, som vi har oplevet det i år«.

Hvor stor investering er der for jer?

»Det koster ca. det samme som prisen på en gyllevogn i vores setup«.

Faktaboks

Sdr. Farup Maskinstation

  • Indtil nu har arbejdet fordelt sig med: 
50 pct. landbrugs-maskinstation, 20 pct. eget landbrug og 30 pct. entreprenør. 
  • 10 til 12 ansatte. 
  • Ejer Søren Andreasen blev selvstændig i 2009. Tog over efter sin far Kjeld Andreasen, der etablerede sig som selvstændig i 1974. 
  • I 2007 blev Herluf Ebbensens entreprenørforretning købt til. 
  • Maskinparken tæller bl.a. 17 traktorer, 3 gyllevogne, gylleudlægger, mejetærsker og diverse entreprenørgrej.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.