Hardi-chef: Vi skal spænde nogle gode bryggerheste foran os

Hardi er kommet ud med rekordstort underskud. Alligevel ser Hardis CEO Sten Kjelstrup flere opløftende momenter midt i store omvæltninger.

Man kan kalde det mange ting.

Et ordentlig skrald. Den perfekte storm.

Eller måske at det skal gøre ondt for at gøre godt.

Den danske sprøjteproducent Hardi International kommer ud af 2018/19 med et kæmpe underskud, som vi skrev fredag. 128 mio. kr. landede det på ud af moderselskabets omsætning på 426 mio. kr. – i øvrigt faldende med 15 pct.

Men historien rummer også en række andre facts. Hele Hardi gruppen har omsat for stort set samme niveau som året før – ca. 960 mio. kr., som det oplyses i ejeren, franske Exel Industries årsregnskab.

Tilbage til bundlinjen på de 128 mio. kr. efter skat. 80 mio. kr. af det underskud går til omstruktureringer, hvor Hardi lukker to af seks produktionsenheder. I en dansk kontekst bringer det nye arbejdspladser til Nr. Alslev, hvor Hardi får 20 til 25 ekstra arbejdspladser, da produktionen af lift og trailersprøjter nu samles ét sted, i Danmark.

”Vi konsoliderer, så fabrikkerne ikke laver det samme. Det gør, at vi bliver væsentlig stærkere stillet med større effektivitet i fabrikkerne og hastighed i udviklingen. Produktionskapaciteten bliver udnyttet meget bedre fremfor, at fabrikkerne kører på 50 eller ligefrem ned til 35 pct. Det er det, vi bruger den kasse på 80 mio. kr.”, forklarer Sten Kjelstrup til LandbrugsAvisen.

Hardi har udover fabrikken herhjemme i Danmark haft produktion i Spanien, to steder i Frankrig, Australien og USA. Her lukkes produktionen af sprøjter til vinavlere i Spanien og flyttes til Frankrig, mens den ene fabrik i Frankrig lukkes for at produktionen centraliseres.  

Selvom de store omrokeringer blev sat i gang sidste år og den store omkostning blev taget, så er Sten Kjelstrup sikker på, at det også bliver et krævende 2020.

”Det bliver et udfordrende år, hvor vi skal køre de mange omstruktureringer igennem, og der er en masse mennesker involveret. Vi skal spænde nogle gode bryggerheste foran os. Der skal arbejdes hårdt på det. Til gengæld ser det positivt ud med vores nye produkter indenfor smart farming. Vi står godt rustet”, siger han og nævner også, at Hardi har fået slanket arbejdskapitalen med 20 pct.

Brændende Australien og gode momenter i Kina

Markedsmæssigt kigger Sten Kjelstrup tilbage på en blandet omgang. Hvor Hardi havde forventet en lidt højere omsætning, så faldt den en smule, bl.a. presset ned af tørkesituationen på Hardis vigtige australske marked og stilstand i Østeuropa. Omvendt var der fremgang andre steder i Europa og i Kina.

”Det er ikke tilfredsstillende med et underskud på driften. Det var ikke noget, som egentlig ikke var forventet efter, at vi havde set udviklingen de første måneder. Årsagen er, at vi så relativt store politiske forandringer i 2018/19 med tonen mellem Kina og USA. Australien er en brændende platform, som er under pres. Omvendt har vi haft positiv vækst på det franske marked og i Kina, hvor det ser ud til, at vores investeringer begynder at bringe frygt. Det har været mere voldsomt i Nordeuropa og i Tyskland har man slikket sårene efter tørken. Østeuropa er noget kritisk med store lagre hos vores importører”, fortæller han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.