Harmløs fejl afslører, at traktor ikke var, hvad den gav sig ud for

Finn Dahl Hansen var glad for køb af brugt traktor – lige indtil fejlmelding også afslørede en helt uventet viden om traktoren, der senere skulle sende landmand og maskinhandler i retten.

Med en bedrift lige under de 100 hektar og 75 årskøer er et traktorkøb en større ting, som der går en del år imellem hos Finn Dahl Hansen.

I 2019 er det tid til udskiftning af frontlæssertraktoren. Han har altid kørt Ferguson, og været glad for det. Og derfor er interessen også vakt, da han ser en brugt Massey Ferguson 5440 stå i Mariager.

I dag ville gårdejeren fra Fousing ved Struer ønske, at advarselslysene havde blinket lidt klarere hos ham.

Men det gjorde de ikke.

Traktoren står på det tidspunkt hos en en forhandler, som har hentet den hjem fra den anden side af Nordsøen.

- Den har passende årgang og passende antal timer. Derfor synes jeg, at det er interessant at køre ud og se den, forklarer han LandbrugsAvisen i dag.

Den importerede traktor ser pæn og velholdt ud her 26. maj 2019. Der aftales et udgangspunkt for handlen med forskellige redskaber, der skal følge med – og hans gamle frontlæsser skal sættes over på traktoren.

De aftaler, at man lige sunder sig på handlen, så der skrives ingen papirer.

- Jeg kører hjem, og så slår det mig, at vi er helt enige om tingene, så hvorfor ikke bare afslutte det med det samme, fortæller han.

Som tænkt, så gjort.

Han ringer og konfirmerer handlen. Traktoren med omkring 1.900 timer på tælleren leveres. Frontlæsseren kommer over på den. Og så begynder han ellers at køre med den.

En septemberdag få måneder senere er han ude at så rug med den på heden.

- Der kommer en fejlmelding. Jeg ringer ud til TBS i Mejrup, som fra deres Henry D. Nielsen-tid er vant til Ferguson. De har en montør fra Struer, som lige kører omkring. Det viser sig, at problemet bare er en kontakt. Men så stivner han i blikket, fortæller han.

Montøren ser, at den faktisk har kørt 1.240 timer mere end den burde.

- Det kan han se på sin computer. Han siger, at det vil han stå på mål for, fortælle Finn Dahl Hansen. En række sensorer fortæller noget andet end den mekaniske timetæller.

Får hjælp til næste skridt

For Finn Dahl Hansen er meldingen et chok.

- Hold da helt fast, tænker jeg. Jeg havde tillid til, at forhandleren har oplyst mig det rigtige antal timer, siger han.

I stedet for at ringe til forhandleren, henvender han sig til Flemming Hedegaard, direktør for Byggeri & Teknik, der rådgiver landmaæd om blandt andet handel med maskiner.

Derefter er det Byggeri & Teknik, som tager over og kører kommunikationen med forhandleren.

- Vi beskylder ikke forhandleren for at have fusket med timerne. Vi konstaterer bare, at timerne ikke passer med det, som var oplyst. Vi får en træls mail tilbage, men det ender med, at forhandleren tilbyder at tage traktoren tilbage, fortæller han.

Der er bare det problem, at i mellemtiden har Finn Dahl Hansen fået lavet specialhydraulik på den til en roeoptager og flyttet frontlæsseren over, så han er ikke så interesseret i den løsning. I stedet ønsker han en passende erstatning.

- Flemming skriver nogle ordentlige mails til ham, hvor han skriver, at vi skal have 50 kroner/time i kompensation. Maskinhandleren melder tilbage, at når det er så stort et beløb, kan vi glemme alt om det.

Da maskinhandleren ikke vil gå med til det, anlægger landmanden med Byggeri & Teknik i ryggen en civil erstatningssag. Der kommer skøn og syn ved en maskinkonsulent på sagen i løbet af 2020, hvor landmanden også bakkes op.

Ja, der er ændret på timetælleren, lyder konklusionen.

På grund af corona kommer sagen først for retten i Aalborg sommeren 2021.

- Det er specielt at være der. Det er første gang, at jeg ser maskinhandleren siden handlen. Jeg får at vide, at når syn- og skøn har været klar, vil dommeren lytte til det. Maskinhandleren har en dygtig advokat, der argumenterer for, at det må være sket i England, og at han er uden skyld. Dommen kommer først fire uger senere og forholder sig nøgternt til, at jeg har købt en traktor med et antal timer, som ikke passer, siger han.

Sælger dømmes til at betale en erstatning på 74.406,25 kr. samt sagsomkostninger for 54.800 kr.

Lært lektie

I dag har Finn Dahl Hansen lært en lektie. Det er sidste gang, at han handler en traktor mundtligt uden en ordentlig slutseddel med timetal og årgang på fakturaen.

- Man skal være mere opmærksom, når man køber en brugt traktor. Det var en pæn ejendom, jeg kom ud til, og maskinerne så godt ud. Jeg lurede det slet ikke, siger han og erkender, at hvis ikke mekanikeren ved en fejl havde set det på computeren, var miseren måske aldrig blevet afsløret.

- Jeg kan i dag ikke sige, om timetallet er rykket i Danmark, eller det er sket i England. Det er jeg sådan set også ligeglad med, men næste gang vil jeg undersøge det, inden jeg handler.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.