HCP i Deutz-offensiv hos Lantmännen efter beskedent 2017

Det er ikke kun maskinhandlen i Danmark, som er under store omstruktureringer. HCP har fået en åbning til at få udbredt Deutz-Fahr via Lantmännen i Finland.

- Det kunne ikke være bedre.

Sådan lyder beskeden for HCP’s adm. direktør Lars Wear, som op til bededagsferien har besøgt HCP’s nye Deutz-Fahr-forhandler i det nordvestlige Finland, V-P Tolonen Oy med forretninger i Uleåborg og Siikalatva og er en del af Lantmännen Agro-kæden i Finland.

”Lantmännen kom til os. De er hjertelig velkomne. Lantmännen i Uleåborg omsætter for omkring 30 mio. euro. De har redskaber, men ingen traktor.  Vi startede i Finland for et år siden, hvor vi netop er i gang med at få et forhandlernet op at stå. Det kunne simpelthen ikke passe bedre”, siger Lars Wear og oplyser, at man nogle steder sælger direkte til slutbrugerne og solgte omkring 25 traktorer sidste år.  

Han oplyser, at HCP er yderligere dialog med Lantmännen om at få flere forhandlere tillknyttet sig.

”Det finske traktormarked er også inde i en udvikling, hvor der bliver solgt færre enheder. Valtra sidder på halvdelen af markedet. Resten sidder og slås om 800 traktorer. Vi har et potentiale til at komme op på 10-12 pct. af det marked, hvis vi får flere af de andre Lantmännen-forhandlerne med”, siger Lars Wear.

Investerer i øjeblikket

HCP har samtidig travlt med at udvikle sig på flere nordiske markeder på en gang. I slutningen af sidste år etablerede man selv en større maskinforretning i Randers – og har netop åbnet op for import af Pronar i Danmark – og får snart en afdeling af Traktorgården Give hjemme på hovedkontoret i Give, mens man samtidig har sagt farvel til et par danske forhandlere i de senere dage.  

Fra HCP lyder det, at man skal sælge flere Deutz-traktorer – ikke mindst på det danske marked, hvor man i øjeblikket ligger på få procent af markedet.

”Vi skal øge vores markedsandel. På sigt vil vi op på 10 procent. 3-4 procent er alt for dårligt. Det er for småt for alle. Deutz har haft en vakuumperiode, hvor det først er fra starten af 2018, at vi har haft et fuldt program. Der er lidt salg i Danmark her og nu og ordreindgangen er bedre end sidste år”, siger han.

Norske kroner og First Farms traktorer belaster

Omvæltningerne i HCP kan samtidig mærkes på bundlinjen, hvor det i 2017 blev til et beskedent overskud på knap 200.000 kr. mod 3,5 mio. kr. året før mod en lettere vigende omsætning på knap en kvart mia. kr. En del af forklaringen skyldes dog HCP’s store eksponering på det norske marked.     

”Vi fik et stort tab på den norske valuta i 2017, som vi måtte bogføre tabet til nytår – men vi har mulighed for en valutagevinst i 2018. Samtidig er vi i en fase, hvor vi investerer meget for at bygge op. Det koster penge. Vi skal gerne have haft et resultat, der var lidt bedre. Men vi har meget god kontrol på omkostningerne”, siger Lars Wear.

Et af de steder, hvor der samtidig er blevet ryddet op er i diverse små produkter i koncernen og gamle maskiner, som skulle væk.

”Det koster at have et lager og maskiner stående. Når man rydder op, så koster det lidt. Vi har ryddet godt op og taget de omkostninger. Vi har rene og fine tal i regnskaberne. Eksempelvis har vi haft et projekt med at leje traktorer ud til Rumænien til First Farms. De blev ikke priset rigtig og kom hjem og stod på lager. I 2017 sagde vi, at de måtte væk til en reduceret pris. Det gav et relativt stort tab, vi gjorde et forsøg, og konkluderede, at vi arbejder med import og salg og ikke udleje af traktorer fremover”, siger han.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.