Hel maskinsektor i opråb til EU: Sæt emissionskrav i bero

Europas organisationer for non-road maskinproducenter beder EU om at udsætte nuværende emissionskrav på grund af Covid-19.

En hel sektor sender nu et fælles budskab til EU: Sæt de nuværende regler om emissionskrav på standby.

Opråbet kommer, forbi mange producenter er tvunget i knæ som følger af Covid-19, men som samtidig er igang med en overgangsperiode i emissionskravene fra Stage IV til Stage V.

I 2020 gælder det motorer under 56 og over 130 kilowatt, og i 2021 gælder det motorer mellem 56 og 130 kilowatt, men fordi produktionen er reduceret kraftigt eller helt sat i stå den seneste tid, anmoder organisationerne på vegne af producenterne om en udsættelse af overgangsfasen.

Fælles opråb

Opråbet kommer fra organisationerne bag de europæiske landbrugsmaskinproducenter (CEMA), kommiteen for europæiske entreprenørmaskinproducenter (CECE) og organisationer, som står bag producenter af skov og anlægsmaskiner, have/park segmentet og material-handling producenter - kort sagt alle, der varetager non-road maskinproducenternes interesser.

»Situationen er kritisk. EU er nødt til at give en midlertidig udsættelse af fristerne for Stage V, indtil situationen igen er stabil. På den måde kan vi forhindre yderligere økonomiske skader på vores industrier forårsaget af Covid-19 pandemien,« siger Jerome Bandry, generalsekretær i Cema, de europæiske maskinproducenters fællesorganisation.

Som reglerne er på nuværende tidspunkt, har producenterne frem til 30. juni 2020 til at producere maskiner med nye Stage V-motor under 56 og over 130 kilowatt. Inden 31. december 2020 skal disse nye maskiner introduceres på det europæiske marked. Identiske regler i 2021 for motorer på mellem 56 og 130 kilowatt.

Men uden vigtige dele som dæk, aksler, hydrauliske komponenter, lys og elektronik er producenterne uden mulighed for at få produceret maskinerne færdige inden deadline, lyder argumentet fra sektoren.

Der er nu sendt et fælles brev til EU, hvor man beder om at få udsat deadline-fristerne i regulativet 2016/1628/EU.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.