Hent 200-300 kr./ha: Kom let i gang med variabel tildeling

Med CropSat og Fieldsense laver du let tildelingskort til differentieret gødskning. Men overvåg marker, og få erfaringer på bedrift-niveau, mener specialist.

Gradueret tildeling, differentieret tildeling eller omfordeling af gødning.

Kært barn har mange navne. Og konceptet med at variere gødning afhængig af afgrødens tilstand har næsten 20 år på bagen. Den store forskel fra dengang til nu er, at det er blevet langt, langt billigere - og væsentlig lettere, hvilket gør emnet interessant.

»Tidligere kostede det måske 200.000-300.000 kroner at have det fornødne grej. I dag er det anderledes, for vi har allerede teknologien til at stå i maskinhuset i form af avancerede spredere, GPS-udstyr og terminaler, der kan overvåge og styre hele processen«, mener Jens Christian Jensen, agronom og konsulent hos virksomheden GeoTeam.

Derfor er det bare med at komme i gang, mener han.

»Laver du et tildelingskort med bare to forskelige niveauer i marken, så kan du hente 200-300 kr. pr. hektar. Og bruger du tildelingskort til både gødning og såsæd samt benytter en lille smule faste kørespor, så har du 500 kr. ekstra pr. hektar. Den påstand tør jeg godt lægge hovedet på blokken for«.

Lav dine kort gratis

Det har tidligere været en ret bekostelig affære at få lavet tildelingskort. Men på cropsat.dk kan du gratis lave dine tildelingskort med op til fem forskellige niveauer.

Fieldsense.dk er et andet site, hvor du også kan lave tildelingskort og som har lidt flere muligheder. Til gengæld skal du købe abonnement for at gøre brug af sidens services.

»Både CropSat og Fieldsense får satellit-billeder fra ESA (European Space Agency) og dets Sentinel satellitter. Så der er ingen forskel på billederne eller kvaliteten af dem programmerne imellem. CropSat og Fieldsense adskiller sig eksempelvis ved, at man kan lægge flere N-niveauer ind i sidstnævnte. Men de fungerer begge fint«, forklarer Peter Ahrendt, seniorspecialist hos Teknologisk Institut.

Maj er god måned

I både CropSat og FieldSense finder du dine marker ved at søge på CVR-nr. eller via kortet på siden.

Her kan du klikke på dine marker, og så handler det om at finde et passende billede af marken i forhold til afgrøde og reel dato for udbringning.

»For traditionelle kornafgrøder er billeder fra sidste halvdel af maj normalt gode, da afgrøderne er på et godt stadie. Her ses afgrøden ikke længere som rækkker, og omvendt er man ikke så langt henne, så hele billedet i realiteten er en stor grøn masse eller i modning«, forklarer Jens Christian Jensen og fortsætter:

»Satellitterne tager i praksis billeder af en mark hver femte dag. Men er det for eksempel overskyet, sorteres billedet fra. Derfor er der ofte længere end fem dage mellem billederne. Udfordringen i maj er faktisk, at der statistik set er mange dage med overskyet vejr. Det er så de realiteter, man må leve med«, uddyber han.

Del gerne marken op

Sidste step er at sætte niveauer op for den graduerede tildeling - altså hvor meget gødning, der skal spredes afhængig af det aflæste biomasse-indhold.

Jens Christian Jensen anbefaler, at man opbygger erfaring på sit eget landbrug med tildelingen.

»Som landmand bør man ikke være bange for at lave forsøg med gødningen. Del for eksempel en mark op i tre-fire bider med forskellige niveauer, så du får en indikation af, hvor langt du kan gå ned, og hvor langt du kan gå op. Men man forpligter sig også til at gå ud og holde øje i marken«.

Faktaboks

5 trin til gradueret gødskning

  1. Tildelingskort: Kom i gang med at lave et kort via f.eks. CropSat.dk eller Fieldsense.dk
  2. Fremstil: Find dine marker via CVR eller kort og vælg billede med dato tæt på udbringstidspunkt. Indsæt niveauer for ønsket N-tildeling.
  3. Udlæs: Vælg mærke af terminal, og udlæs kort i iso-xml eller shape-filer på PC. 
  4. Overfør: Udlæs filer fra PC til USB, og indlæs i traktorens terminal. Undgå at ændre mappe- og filnavne. Under indlæsning kan du blive bedt om at foretage en række valg. Vær opmærksom på disse.
  5. Brug dit kort: Såfremt dit tildelingskort er indlæst korrekt, vil det komme frem på traktorens terminal - selvfølgelig under forudsætning af, at traktorens terminal samt sprederen kan håndtere variabel tildeling. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.