Her er de tre typiske fejl på marksprøjten
Agri Nord guider dig til at udføre dit eget tjek af marksprøjten, inden det lovpligtige gennemsyn.

Tiden nærmer sig for de lovpligtige syn af landbrugets marksprøjter. For landmænd med et CVR-nummer, der ender på 0,1 eller 2, skal marksprøjten igennem et regelmæssigt syn senest synes 26. november. Agri Nord anbefaler dog landmændene at lave deres eget tjek af sprøjtens tilstand, inden synsvirksomheden kommer på besøg.

Ifølge planteavlskonsulent Lasse Skov Rodkjær, der udfører synene, er det særligt tre punkter, der skiller sig ud som de typiske fejl og mangler.

1. DYSERNE ER SLIDTE

"Vi har set mange sprøjter, hvor dyserne er for slidte, til trods for at de kun er to år gamle. Mange landmænd er ikke opmærksomme på, hvor hurtigt dyserne bliver slidt op. De må maksimalt afvige 10 procent, og jeg har set afvigelser på op til 55 procent," siger Lasse Skov Rodkjær.

2. MANOMETRET ER MISVISENDE

Manometret skal være retvisende op til 10 bars tryk, men det er sjældent tilfældet.

"Indtil videre har jeg endnu ikke synet en sprøjte, som ikke havde brug for at skifte manometret. Derfor anbefaler jeg, at man køber det, inden syn af sprøjten. På den måde kan man skifte det med det samme, hvis det er nødvendigt, og måske undgå at sprøjten dumper syn og man dermed skal betale for, at jeg eller en anden certificeret synsmand skal ud to gange. Skulle man mod forventning ikke få brug for manometret, kan det jo returenes," siger Lasse Skov Rodkjær.

3. SLANGERNE PÅ SUGESIDEN HOPPER

Den tredje af de typiske fejl vil man selv kunne spotte uden brug af særligt udstyr. Det handler nemlig om luftindtag på sugesiden. Hvis der er problemer her, vil man se at slangerne pulserer eller hopper.

Faktaboks

  • Hvis din sprøjte er ældre end fem år, skal den synes af en godkendt synsvirksomhed for pesticidsprøjteudstyr.
  • Tidspunktet afhænger af dit CVR-nummers sidste tal:0, 1 eller 2 er det senest 26. november 20143, 4 eller 5 er det senest 26. november 2015 7, 8 eller 9 er det senest 26. november 2016.
  • Derefter går der fem år inden næste obligatoriske sprøjtesyn, og efterfølgende er der krav om syn hvert tredje år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.