Hjernen bag selvkørende svensk maskine: Den kan blive bedre end mennesket

Se video her af den ti ton tunge maskine med avanceret sensor-teknik forskere på Luleå tekniske universitet har bygget - og nu er klar til at sende ud på prøve i skov- og jordbruget.

De første streger på slået tilbage i 2014 til den selvkørende maskine, der skal kunne udføre opgaver i skov- og jordbruget.

Nu er den kommer så langt, at den er smart, stabil og robust nok til - på forsøgsstadiet - at komme på arbejde i skoven, lyder det i en pressemeddelelse fra universitet.

”Formålet er, at vi skal lave tests på en række områder indenfor udvikling af selvkørende teknik til maskiner og udstyr, der anvendes i jordbruget og skovbruget. Det, som gør vores maskine unik, er dens fleksibilitet i forhold til at teste forskelligt udstyr, og at man kan bytte drivlinjer og aggregater”, siger en af hovedfigurerne i udviklingen af maskinen, Magnus Karlberg, professor i maskinkonstruktion ved Luleå tekniske universitet. 

 

 

 

Den ti tons tunge maskine kan styres med en fjernkontrol, men kan også programmeres til at udføre arbejde på helt egen hånd.

”Vi har erstattet alt det, mennesker gør, med intelligens på maskinen. Det er computere, der arbejder sammen og styrer den. Forudsætningerne for, at maskinen bliver bedre end mennesket, er der”, siger Magnus Karlberg.

Den nuværende prototype drives med biodiesel og har altså ingen førerkabine, men ellers en konventionel drivlinje, kran, pedalarme og sensorer.

Ifølge forskeren er en del af pointen med projektet, hvordan man får gjort forskellige operationer så effektive og billige som muligt.

Magnus Karlberg forventer, at den nye teknik kommer til at forandre både jord- og skovbruget, bl.a. på det arbejde, som folk udfører.  

”Der vil fortsat være mennesker til stede, når den kører autonomt i skoven, men de kommer til at lave andre ting. I stedet for at sidde i kabinen så kan man måske være lidt væk og styre flere køretøjer på en gang”, siger han.  

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.