To hollandske gutter etablerer maskinstation med dansk isenkram

Den danske landbrugsrobot Robotti skal udgøre trækkræften på ny type maskinstation i Holland.

På tegnebrættet har maskinproducenten AgroIntelli tidligere leget med tanken om, at deres landbrugsrobot Robotti kan bruges som trækkraft i et maskinstationskoncept.

Nu bliver det rent faktisk virkelighed.

To unge hollandske gutter, Han Hilbrands og Jeroen Wolters, har nemlig købt to styk af den nye Robotti topmodel, der har to Kubota-motorer med hver 75 hk som trækkræft.  

Med den nye og langt stærkere model har de oprettet virksomheden Smart Agri Technology og kaster sig nu ud i et koncept, hvor de lejer robotterne ud til en hektarpris.

Ifølge Han Hilbrands er det også et temmelig nyskabende tilbud set med hollandske øjne.

”Ja, der er en anden aktør, der også har købt en Robotti og vil gøre noget lignende, men ellers er det bare os. Vi er unge folk, og er villige til at tage en risiko”, fortæller han til LandbrugsAvisen og oplyser, at de første kunder er på plads.

”Robotter er jo kørt godt ind i landbruget med mælkerobotter over det hele. Nu mener vi, at de også bør komme ud i marken”, siger han og fortæller, at han og partneren mødte hinanden under uddannelsen, hvor de blev meget interesseret i præcisionslandbrug.


Fra firmaets infofolder.

635 kr. pr. hektar for tilsåning

Nyheden om deres maskinstation kom ud i den store hollandske landbrugsavis Boerderij for leden.

Han Hilbrands kalder reaktionerne og interessen for positiv.

”Alle er meget positive. Nu skal vi så vise, at det virker og så kan det være, at landmændene sidenhen selv vil købe maskinerne”, siger han og forklarer, at de også vil samarbejde om at sælge smart farming teknologi videre.

For selve maskinstationsdelen oplyser han, at det koster ca. 635 kr. pr. hektar at få sået sine marker til med Robotti. Her vil de så stille med to maskiner på en gang og én operatør for at stille med en kapacitet, der kan måle sig med en almindelig traktor.

Skal man have tilsået mere end 10 hektar, så sættes prisen lidt lavere.

For 2.500 kr. pr. hektar tilbyder de også at radrense de samme marker fire gange.

Hestekræfter og tre-punktslift afgørende

Under studiet blev de som sagt bidt af smart farming og selvkørende robotter. Ifølge Han Hilbrands har det været svært at finde et egentlig alternativ til den danske producent.

”Der er kommet rigtig mange ting. Men mange af dem er mindre og meget specialiserede i én arbejdsopgave. Med den danske robot har vi fået flere hestekræfter og så har den lift, så vi kan sætte mange redskaber på den”, siger han.   

De to gutters maskinstation vil primært operere i et kartoffeltæt område omkring Groningen ligesom de også vil forsøge sig frem ind over den tyske grænse.

Hos AgroIntelli følger uddannelsesdirektør Kristian Møller interesseret med i konceptet.  

»Det er et spændende, at de vil køre ud til landmænd, der ikke selv er klar til at tage investeringen, men omvendt gerne vil i gang«, siger han.   

I Holland har de købt en rækkesåmaskine fra Kverneland til Robotti’en. Tillige er der købt en normal såmaskine fra Pöttinger via AgroIntelli.

Hos AgroIntelli i Lem er de to robottraktorer i øjeblikket ved at blive produceret færdig. Den første leveres i løbet af april, mens den næste følger efter i maj.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.