Hurtige traktorer kan koste landbruget dyrt

Hvis traktorer skal køre 40 km/time, kan det koste landbruget 25 mio. kr. til syn og nummerplader.

Det er et længe næret ønske, der går i opfyldelse, hvis landmændene fra næste sommer får lov til at køre 40 km/time med traktorerne. Men ifølge Færdselsgruppen rummer lovforslaget også uheldige elementer, nemlig at et stort antal traktorer og andre maskiner i givet fald skal til syn.

»Lovforslaget ventes vedtaget i løbet af vinteren eller foråret 2016. Den foreslåede ikrafttrædelsesdato er 1. juli 2016,« siger pressechef i Transport- og Bygningsministeriet, Mette Gerlach.

Transportministeriet lægger op til, at betingelsen for at køre 40 km/time er, at køretøjerne - traktor, påhængskøretøjer og motorredskaber - er godkendt eller registreret. Det betyder, at der skal sættes nummerplade på for eksempel finsnitteren, og den uregistrerede traktor skal registreres, hvis den skal have tilladelse til 40 km/time.

Tilladelse til at køre med tophastighed
Et nyt EU-direktiv, som træder i kraft efter nytår, gør det muligt for EU-godkendte traktorer med hastigheder over 40 km/time, at blive indregistreret som lastbiler og derved få tilladelse til at køre med tophastigheden på de danske landeveje.

»Hvis forslaget gennemføres, vil det betyde, at et stort antal køretøjer skal køre til synshal for at blive synet og indregistreret. Hvis vi antager, at det drejer sig om 10.000 traktorer - registrerede, godkendte og uregistrerede - og 2.000 motorredskaber, der skal synes, vil det medføre en omkostning på 25 mio. kr. alene til syn og nummerplader, idet de uregistrerede traktorer, motorredskaber og påhængsredskaber, ud over et syn til 500 til 750 kr. skal forsynes med nummerplader til 1.200 kr. pr sæt,« lyder det fra Færdselsgruppen.

Læs meget mere om emnet i LandbrugsAvisen, der udkommer på fredag 18. december 2015.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.