Hvad sker der på din traktor, når netværket slukkes lige om lidt?

Din autostyring risikerer at mangle signal indenfor kort tid, da teleselskaberne i er gang med at sige farvel til et historisk netværk, som revolutionerede danskernes dataforbrug på mobilen.

God mandag morgen. 

Vi starter denne uge ud med en lidt hengemt, forputtet nyhed fra sidste uges indbakke, som jeg ved nærmere eftertanke synes kalder på et tjek hos enhver traktorejer, som kører rundt med gps og autostyring.

Der virker nemlig til, at der skal ske noget handling rundt omkring i landets maskinhuse for at holde snuden i sporet, kursen ret og plovstykkerne snorlige. 

Det vender jeg tilbage til lige om lidt.

Først skal denne omgang af maskinernes egen nyhedsrapport lige en svingtur rundt om et par aktuelle nyheder.

En Tesla på staldgangen

En af de mest fascinerende og udskældte historier blandt bilejere de seneste dage må have været Teslas overraskende GIGA-nedsættelse af priserne. Begrundelsen var Musk og co. lyder, at der er kommet styr på forsyningskæderne og produktionen er blevet billigere.

Der skal nok være en landmand eller to, som håber på det samme i vores ende af den industrielle produktion.

Vi har dog ikke noteret os hen over weekenden, at den ene eller anden traktor- eller maskinproducent er gået i gang med at proklamere noget lignende.

Men apropos Tesla, så er optankning via et kabel og en stikkontakt heller ikke helt fremmed i landbruget.

Seneste elektriske nyhed præsenterede min kollega Claus Solhøj i weekendens udgave af LandbrugsAvisen med en e-udgave af en fuldfoderblander fra Strautmann. Tyskerne har nemlig skiftet dieselmotor og hydraulikpumper på firmaets konventionelle Sherpa-serie af mindre selvkørende fuldfoderblandere ud med fire elmotorer, vandkølede batterier og en avanceret strømstyring.

Testresultaterne viser ifølge Strautmann, at den nye ePrimus 413 kan blande 16-17 ton foder, svarende til cirka tre-fire læs, til cirka 300 køer i det 13 kubikmeter store blandekar på en opladning.

Læs mere om ”Tesla-blanderen” her:

Fodrer 300 køer på én opladning

Fra to til 80 mand

For at kunne være med i den udvikling fra forhandler-siden, så er der uden tvivl stigende teknologiske krav fra producenterne.

Netop derfor ønsker Yding Smedie & Maskiner sig nok at skrue i, så man har et grundlag til at være med i en udvikling med stadig større krav til morgendagens produkter – eks. snakker Jeppe Rasmussens traktormærke også om førerløse maskiner og edrevne ltraktorer i fremtiden. 

Om få uger er Yding således styrket med en ekstra afdeling, da Lind & Kruse har sagt ja tilbud om et salg til Yding. Det er også en ret fascinerende historie om Jeppe Rasmussen, der ville være selvstændig og startede op sammen med sin gode ven Per Richter som første ansatte – og i dag altså står i spidsen for en virksomhed med snart 80 ansatte, i øvrigt med selvsamme Per stadig som en del af virksomheden.

Læs mere her:  Case IH-forhandler startede med to mand – nu vokser Jeppe og co. til 80 ansatte

Kører du med 3G?

Og så skal vi til historien bag ugens overskrift.

For tyve års tid siden var en mobil med 3G-netværk toppen af poppen. Tænk sig lynhurtig dataoverførsel. Nu er teleselskaberne meget hurtigt ved at slukke for 3G. Og hvad har det så med en traktor at gøre?

Inden vi kommer dertil betyder det faktisk, at der er nogle danskere, hvis mobiler så hopper tilbage i tiden til 2G.

Forleden poppede en pressemeddelelse ind fra Case IH med det, som vi i journalistsprog kalder for en ikke-historie med vinklen, at Case IH siden 2015 har været 4G-klar.

Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at skrive om her.  

For hvor mange traktorer kører egentlig rundt med et 3G-modem? Dels er det nok forskelligt, hvornår mærkerne er gået over til 4G – og dels kører en del landmænd og maskinstationer selvfølgelig også med en del traktorer og gps-udstyr, som har nogle år på bagen.  

Maskinstationernes egne folk hos DM&E kigger lige nu også på problemet og skrev op til weekenden, at eks. traktorer fra Fendt og Valtra fra før 2021 sandsynligvis er udstyret med 3G-modem – og at hvis man ikke opgraderer og eks. går ned på 2G, så kan dataflowet blive besværet og ofte resultere i fejl i traktorens computer.

Så anbefalingen herfra inden det travle forårsarbejde er naturligvis at tjekke med sin forhandler – og finde ud af, hvordan man får opgraderet og hvor hurtigt og billigt det kan ske.

Geoteam var i slutningen af 2022 også ude og fortælle sine kunder, at kunder som kørte med ældre DCM300 modem burde skifte til 4G for en pris før nytår på 7.500 kr.

Til sidst er det betimeligt at slå fast, hvorfor man egentlig er igennem hele den her øvelse. TDC gik nemlig ud og annoncerede forandringerne sidste år med den begrundelse, at der skal reserveres plads til hurtigere og bedre mobilnet fremover, da danskerne til stadighed øger forbruget af data over mobilen.

Ny Deutz-forhandler

Hvad antallet af G er på en lettere brugt Deutz-Fahr skal jeg ikke kunne sige.

Mærket har været på optur i 2022, og op til weekenden var der nye gode vibes fra dette grønne hold.

Deutz-Fahr har nemlig fået ny lokalforhandler på Midtfyn, hvor AgroFyn bliver samarbejdspartner til Brørup Traktor & Maskincenter. De første grønne traktorer er rykket ind, forlyder det.

Se mere her:  Fyn har fået ny Deutz-forhandler

Det sker

Kort sagt, der er for alvor ved at komme gang i det nye år.

Senere i dag, fra kl. 19, afholder Vesthimmerlands Maskinstation åbent hus med bl.a. Inger Støjberg, Arne Gejl, WekoAgro og Lindy fra "Rigtige Mænd" som indlægsholdere.

Tirsdag formiddag har New Holland pressemøde, hvor noget nyt grej ankommer til Danmark for første gang. Du hører du helt sikkert mere om i morgen.

Torsdag og fredag er DM&E tilbage med et tætpakket program til deres traditionelle Vidensdage med 300 gæster fra landets maskinstationer og entreprenører.

Går vi lidt længere frem i måneden, så får dansk maskinhandel sig også en popup. Det er S.D. Kjærsgaard som fredag 27. og lørdag 28. januar holder Pop Up Store for Case Construction på Venusvej i nordenden af Kolding.

Her meldes der om lettere entreprenørmaskiner på mellem en til ti ton og udstilling af den nye Case 721G Evolution, der skulle være lige noget for landbruget.

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.