Hylderne er ryddet hos jysk maskinproducent – ”Det går virkelig stærkt lige nu”

Hos He-Va fra Nykøbing Mors, der blandt andet producerer tromler og harver, er der fuld fart på salget til ind- og udland. Selskabet er netop kommet ud med endnu et stort millionoverskud.

Det går stærkt. Det går faktisk rigtig stærkt.

Sådan opsummerer Villy Christiansen, stifter, ejer og adm. direktør hos maskinproducenten He-Va, det forløbne år og de spæde måneder af 2018.

”Vi har meget travlt og en meget stor ordrebeholdning fra langt de fleste af vores markeder. I november og december producerede vi nogle enkelte maskiner til lager, men de røg hurtigt, og siden har vi leveret alt det, vi har produceret”, siger Villy Christiansen.

”Forud for høstsæsonen omkring maj og juni plejer der at være stille, men vi kan allerede se nu, at der er fyldt helt op i ordrebøgerne”.

Satser på store maskiner til store landbrug

He-Va, der har base og produktion på Nykøbing Mors, har salg til mere end 40 lande rundt om i verden. Og det er i højere grad end tidligere de helt store maskiner til større landbrug, der ryger ind i ordrebøgerne fra både ind- og udland.

Og det er en helt bevidst strategi, lyder det fra direktøren.

”Vi sælger flere og flere af de store maskiner, og vi arbejder hårdt på hele tiden at udvikle større og kraftigere maskiner til de store landbrug. Det er dem, der skal købe nye maskiner fremover – det er ikke i samme grad husmanden på heden, som skal have en helt ny maskinpark”, siger Villy Christiansen.

”Vi håber, at vi med de store maskiner har fundet en form for niche, hvor vi kan være”.

Historien gentager sig – endnu et stort millionoverskud

Som perler på en snor har den nordvestjyske maskinproducent leveret det ene store millionresultat efter det andet i de seneste år. Selv under finanskrisen i 2008 tjente He-Va gode penge på produktionen af landbrugsmaskiner.

Og 2017 rammer absolut ikke ved siden af den flotte udvikling. Således gav sidste års produktion og salg af maskiner et samlet resultat før skat på 23 millioner kroner, hvilket er en klar forbedring af sidste års resultat på 21 millioner kroner.

He-Va opgiver ikke omsætningstal, men bruttofortjenesten på 77,4 millioner kroner er ligeledes en markant forbedring i forhold til året forinden, som endte med en bruttofortjeneste på 74,9 millioner kroner.

”Vi prøver at drive en virksomhed med dygtige medarbejdere, et højt aktivitetsniveau og med en meget stram omkostningsstyring, hvor vi nøje holder øje med hver en pengeseddel, der bliver brugt”, siger Villy Christiansen.

”Vi er i bund og grund lige så opmærksomme på en udgift på 500 kroner, som vi er på en til 500.000 kroner.”

Det tjente ryger tilbage i virksomheden igen

Det økonomiske ridt har ifølge direktøren kun været muligt fordi, man fra ledelsens side har været villig til at investere det tjente i virksomheden igen.

”De seneste 10 år har vi også investeret mange penge, og vi har satset på selv at producere vores produkter på et rationelt anlæg – derfor har vi investeret store dele af vores overskud i vores produktionsanlæg”, siger Villy Christiansen og fortæller, at de mange investeringer har fundet sted i både Nykøbing Mors og på virksomhedens nyeste fabrik, som blev købt i 2002.

”Men vi er også nødt til at investere store summer. Vi kan jo se, at de store producenter i både Sverige og Tyskland ekspanderer kraftigt, fordi de har musklerne til det. Og vi er da lidt spændte på, om vi stadig kan ekspandere i en sådan stil, og om vi kan blive ved med at være en lille familieejet virksomhed”, siger han.

Kunne ikke drømme om ekstern kapital

He-Va blev stiftet af Villy Christiansen i 1977 og har alle dage været på familiens hænder. Det er stadig tilfældet, nu hvor sønnen Heine Christiansen har overtaget majoriteten af virksomheden og også har titel af teknisk direktør

Den vestjyske maskinproducent er da også en særdeles velkonsolideret virksomhed med en soliditetsgrad på 73,1 procent.

”Vi kunne godt ekspandere langt kraftigere, end vi har gjort hidtil, hvis vi var villige til at bruge en masse penge på markedsføring og flere nye tiltag. Men vi vil ikke vokse hurtigere, end vi fortsat kan være en familieejet og familiedrevet virksomhed. Vi kalder det en styret udvikling uden at tage unødvendige risici”.

”Vi er familieejet, og det vil vi fortsat være. Vi ville være meget, meget kede af, at virksomheden skulle gå os af hænde på et tidspunkt, og derfor har vi heller ingen planer om at få penge ind udefra – vi sidder i direktørstolene, og det er os, der får tingene til at ske”, siger Villy Christiansen.

Vil producere alt selv

”Alene det sidste år har vi afskrevet 7,5 millioner kroner, fordi vi har gennemført så store investeringer i produktionsanlæg med robotter og bygninger. Det har vi gjort, fordi vi er overbeviste om, at vi skal producere delene selv”, siger han og fortæller, at der arbejdes hårdt på at komme en eventuel nedtur i branchen i forkøbet.

”Vi arbejder ihærdigt med at få bragt lønandelen ned, for hvis den er lav, er det næsten ligegyldigt om man producerer i Danmark eller i Polen – materialerne koster jo nogenlunde det samme. Og den dag, der kommer en eventuel lavkonjunktur, så har det enormt stor værdi, at vi har et godt produktionsanlæg stående”.

På trods af de forløbne års flotte resultater står direktøren ikke med armene over hovedet i begejstring over udsigten til nye rekorder på bundlinjen.

”Vi forventer en øget omsætning, men vi er lige nu på fuld kapacitet, og vi har vanskeligt ved at øge omsætningen ret meget nu. Men vi forventer da endnu et fint resultat”, siger Villy Christiansen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.