I en verden af mange ens græsmaskiner: Fem der skiller sig ud fra mængden

Selv om de har hver sine finesser, er mange græsmaskiner i virkeligheden ret ens i opbygning og funktion. På Borgeby Fältdagar fandt landbrugsavisen.dk fem løsninger, der peger i helt andre og spændende retninger.

Borgeby Fältdagars mest populære maskinindslag er demonstrationen af græsmaskiner, som tiltrækker op mod 1.000 tilskuere to gange dagligt i de to messedage. Også Græland 22 viste, at denne maskintype kan tiltrække et meget stort publikum.

En væsentlig del af forklaringen er naturligvis, at græs fylder rigtig meget hos både husdyrbrugerne og maskinstationerne, da det er en arbejdskrævende afgrøde at få dyrket og høstet. Især i Sverige, hvor græs er det altdominerende grovfoder.

Men publikum kommer næppe for nyhedernes skyld. Kigger vi på andet end farverne, er græsmaskiner forbløffende ens, og nyhederne i denne kategori er ofte noget med lidt ekstra arbejdsbredde, lidt flere elektroniske justeringsmuligheder og lettere serviceadgang.

Her får du derfor fem bud på græsmaskiner på Borgeby Fältdagar, der skiller sig ud fra mængden i større eller mindre grad.

Metsjö snittevogn

1.  Svensk supersnittevogn

Mens snittevognsproducenter primært optimerer med flere knive i snitteren, hurtigere aflæsninger og bevægelige forklapper, er den svenske vognproducent Metsjö gået andre veje ved at kombinere en af deres egne tipvogne i størelser fra ca. 40 til 60 kubikmeter med Kongskildes største finsnitter FCT 1460 med en sidemonteret pickuprive fra ROC til at samle græsset op på siden af eksvipagen og aflevere det i indføringen på den tværstillede finsnitter. 

Kort sagt en snittevogn, men tænkt helt anderledes end de andre mærker på markedet. 

Resultatet er, at du slipper for at køre i græsset, har et fint udsyn til skåret på ekvipagens højre side og opnår en fantastisk kapacitet.

Ifølge Metsjö viser de praktiske erfaringer fra de omkring 30 enheder, firmaet har kørende i Sverige, at en 62 kubikmeter stor vogn kan fyldes på 14 minutter, da finsnitteren er bygget til 400 hk.

Desuden kommer løsningen med en teoretisk snitlængde på 16 mm, hvor markedets hidtil bedste snittevogn præsterer 25 mm.

Kverneland FastBale

2. Non-stop er en enlig svale

Det er syv år siden, at Kverneland/Vicon præsenterede sin FastBale- rundballepresser med integreret pakker og seks år siden, at de første uafhængige test hos britiske og hollandske maskinstationer viste, at maskinen kan lave mellem 60 og 85 baller i timen på regulære marker.

Maskinen har visse begrænsninger og er heller ikke billig, men den får altså noget fra hånden, op til dobbelt så mange baller som feltets øvrige deltagere.

Så det var virkelig iøjnefaldende at se samtlige andre mærker i denne meget populære maskinkategori holde stille, i nogle tilfælde både mens ballen bindes færdig, overføres til pakkebordet, pakkes ind og sættes af. 

Billedet her er ikke fra Borgeby Fältdagar, men fra en tidligere præsentation af FastBale i Vicon-farver. FastBalen var simpelt hen for hurtig for fotografen i år! 

Pöttinger Multitast

3. Riverotor byder op til dans

Borgeby Fältdagars græsdemoareal hører ikke til blandt de mest jævne, så her er blandt andet riverne udfordret.

Alle satser dog på stort set samme løsning med en undervogn på hver rotor med op til seks hjul, gerne parvist placeret, til at bremse de vildeste udskejelser på ’dansegulvet’.

Undtagen Pöttinger, som med sit Multitast-hjul foran riverotoren sikrer en mere stabil kørsel.

Løsningen har også i uafhængige test bevist, at den giver mindre mindre råaske i ensilagen uden at gå på kompromis med kapaciteten eller opsamlingen af græsset. Men er fortsat unik på markedet.

ELHO frontrive

4. Tænk riven ind i nye sammenhænge

Apropos river har svenskerne flere typer at vælge imellem, og på Borgeby Fältdagar blev blandt andet vist to pickupriver fra henholdsvis Kuhn og det Kverneland-ejede ROC i fornuftige arbedjsbredder omkring 10 meter.

Med Kuhns nye front-pickuprive som soloredskab eller supplement til en agtermonteret pickuprive er det nu i praksis muligt at helt at undgå at køre i græsset.

Også finske Elho går andre veje og har blandt andet en anden type rive i sit sortiment, som klapper ud bag traktoren. Den kan bedst beskrives som en kombination af den gode gamle siderive og en pickuprive og lavede på Borgeby Fältdagar et rigtig pænt arbejde

Den fås også i en frontmonteret version (billedet), som imidlertid ikke blev vist i år i Skåne, men har den fordel, at én mand med en frontrive og enten en presser eller en snittevogn efter traktoren kan klare to opgaver i én overkørsel. 

Kuhn FA 13460 RA

5. Vejen banet for endnu større arbejdsbredde

Kuhns nye FCR 13460 bugserede skårlægger imponerede ligesom ved verdenspremieren på Græsland 22 også på Borgeby Fältdagar.

Kombinationen af kærren til at bære de agterste skårlæggere og selve opbygningen af de agterste skårlæggersektioner, som i virkeligheden hver især består af to knivbjælker, er der i princippet mulighed for at kombinere to knivbjælker med endnu større arbejdsbredder - hvilket Kuhn rent faktisk producerer - til en samlet arbejdsbredde væsentligt over den nuværende uden at gå på kompromis med muligheden for crimper og bånd.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.