I forhold til Belgiens største ejendomshandel var MI-køb kun en slikbutik

Den nye ejer af den danske Kuhn-importør MI færdes hjemmevant, når Europas helt store ejendomshandler skal afvikles – og så har han landbrugsmaskiner i blodet.

De har lange penge.

Sådan formulerede MI’s adm. direktør Kristian Jakobsen det, da han skulle beskrive, hvem som nu har købt hans arbejdsgiver Maskinhandler Indkøbsringen i Vejle.

Den hollandske investeringskoncern ZBG vil med købet i Vejle sætte fut i deres aktiviteter indenfor redskabsaktiviteter.

Om bukserne nu kan holde til videre ekspansion i Danmark og Skandinavien er nok ikke det, som topcheferne i ZBG kommer til at sove uroligt over.

ZBG’s koncern hviler på tre hovedben; ejendomsinvesteringer, investeringer i landbrugs- og maskinhandel og som producent af B2B-elektronik via det børsnoterede selskab Neways.  

Indenfor ejendomsinvesteringer hedder det operative selskab Breevast. På sin hjemmeside oplyser man, at selskabet bestyrer ca. 1,7 mio. m2 ejendomme og har en aktivmasse for hele tre mia. euro i ejendomsmarkedet.

Fra ZBG’s hovedkontor i hollandske Eindhoven kunne man i januar 2020 nikke ja tak til det, som dengang blev regnet for Belgiens største ejendomshandel nogensinde.

Ifølge en pressemeddelelse, der blev nævnt på nyhedsbureauet AP’s rulle, solgte man ’Finance Tower’ i Bruxelles for 1,2 mia. euro.

Små 19 år tidligere købte Breevast og ZBG kontorejendommen, der huser op mod 5.000 kontoransatte, for 311 mio. euro som en del af en sales and lease-back handel med den belgiske regering. Som en del af handlen skulle den hollandske koncern sætte bygningen i stand og udvikle den for 325 mio. euro. Med andre ord ser det ud til, at man fik foretaget sig en ganske lukrativ investering på den lange bane.  

Den foreløbigt sidste transaktion gælder således en maskinimportør i Vejle, hvor datterselskabet ZBG Agri, der bl.a. ejer den hollandske Agco-importør Mechan Group, overtager MI’s driftsaktiviteter, mens ejendomsselskabet Breevast køber selve ejendommen i Vejle.

Maskiner i blodet

Bag ZBG står hollænderen Frank Zweegers, som oprettede selskabet i 1982.  

At han nu overtager importen af Kuhns produkter i Danmark, lyder måske langt ude for en af Europas største ejendomsudviklere.

Men MI’s hovedagentur, Kuhn, har faktisk tatoveret Frank Zweegers familienavn på nogle af produkterne. Frank Tweegers farfar Piet Zweeger opfandt nemlig en slåmaskine og havde selv en landbrugsmaskinfabrik i Geldorp i Holland. Den blev senere solgt til Kverneland og videre til Kuhn. I dag fører Kuhn produkter som Kuhn PZ og Kuhn Haybob med stramtræ fra den entreprenante hollandske familie.  

I dag regnes barnebarnet som en af få hollændere, der kan tælle sin formue i milliarder euro. En anden ejendom i Bruxelles har udadtil givet Zweegers dårlig omtale i belgiske og hollandske medier. I forbindelse med en korruptionssag mod en højtstående belgisk politichef, blev Zweegers i 2017 anholdt på sin yacht ud for den italienske ø Capri. Senere frafaldt politiet dog sagen mod den driftige hollænder, der nu igen har blikket rettet med nye investeringer i landbrugsmaskiner.    

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.