I nyt TraktorTech: Trinløs er mere præcis - powershift er stærkere

I de senere år er forskellige "trinløse" transmissioner dukket op blandt teleskoplæssere som konkurrent til den velkendte powershift-transmission. I det nye TraktorTech tester vi forskellene.

Forestil dig, at du er ude efter en ny Manitou teleskoplæsser. Du har valget mellem en trinløs transmission eller en tradtionel powershift. Hvilken er det rigtige valg?

For at finde ud af det samlede vi én af hver til test.

Den største forskel, du bør kende til på de to maskiner, er måden de køres på under præcisionsarbejde. Kører du meget langsomt, skal du bremse powershift-maskinen, mens du regulerer farten på kørepedalen på den trinløse variant.

En teknisk detalje er også, at maskinen med powershift-transmission begynder at rulle, så snart du vælger kørselsretning - også i tomgang. Så for at bremse eller stoppe den må du bremse den gennem konverteren, og skal du pludselig have mere fart, må du flytte foden til speeder-pedalen for at accelerere. Ganske enkelt mere bevægelse for dine fødder.


Maskinen med powershift-transmission begynder at rulle, så snart du vælger kørselsretning - også i tomgang.

 

Det er anderledes i maskinen med hydrostatisk transmission. Når du vælger køreretning på JSM-håndtaget, starter maskinen først med at flytte sig, når du træder på kørepedalen, og så snart du slipper pedalen, bremser maskinen ned til stilstand. Så du behøver kun bruge bremsepedalen i sjældne tilfælde, eller hvis du eksempelvis har et læs halm på slæb efter maskinen.

I det nye TraktorTech får du også vores dom af, hvilken type vi foretrækker på et traditionelt landbrug, når der skal læsses foder, halm og så videre. 

Det skal du også læse

I det nye TraktorTech tager vi dig også med til Ukraine, hvor vi kommer tæt på maskinhuset hos et af de danskejede landbrug. Her udnyttes grejet optimalt under ledelse af den danske driftsleder Kim Nielsen.

Vi skal også forbi en dansk maskinfabrik, der trods krigen stædigt og stødt udruller sine planer om vækst i Ukraine. Men TraktorTech er andet end fremtid og de nyeste maskiner. I serien Classic ser vi denne gang nærmere på Kongskildes fantastiske op- og nedture. Det bliver også et Flash Back til tiden omkring Millenium, hvor Case IH lod 5150 gå på pension til fordel for MX 135, der ifølge vores faste skribent Max Madsen blev en værdig afløser.

Er du blevet nysgerrig og vil købe det nye TraktorTech, så står LandbrugsMediernes abonnementsteam klar via landbrugsmedierne.dk.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.