Idéjagten: Sparer tid og penge - og øger sikkerheden ved halmkørsel
Stropning af halmballer er tidskrævende. Derfor har Bent Jensen opfundet en løsning, der kan gøre dette nemmere.

"Perfekt sikring af halmballer uden brug af stropper"

Sådan beskriver Bent Jensen den opfindelse, han har indsendt til LandbrugsAvisens konkurrence Idéjagten. 

Idéen opstod efter, at der er kommet fokus på at stroppe halmballer ved kørsel på offentlig vej. Dette går Bent Jensen og medarbejderne på hans ejendom stærkt ind for at efterleve. Det satte dog også nogen tanker i gang hos Bent Jensen. 

"Jeg begyndte at regne på, hvor meget tid vi egentlig brugte på det. Tiden på stropning og afstropning var i alt 40 minutter pr. læs. Og med 2800 rundballer total samt 18 baller pr læs, ja så blev det til omkring 155 læs gange 40 minutter. Dette er altså ca. 100 timer gange 160 kroner i timen til medarbejder, hvilket altså løber op i 16.000 kroner om året," forklarer Bent Jensen. 

DEN LOKALE SMED HJALP

Efter at have regnet på, hvad det kostede Bent Jensen med stropningen, begyndte han at udvikle idéer. 

Dette blev til skitser og lidt snakken med en lokal smed, hvilket resulterede i den prototype, der kan ses på billederne samt i en video længere nede. 

Opfindelsen er et teleskoptårn bygget i profilrør i begge ender af vognen. Denne har en lodret vandring på én meter samt et vandret profilrør forbundet mellem tårnene. På profilrøret er der påsvejset tværstænger på, som så også har fået påsvejset kegler, der passede til nogle slidte tænder fra en møggreb de havde liggende.

”Tænderne er monteret således, at disse går ca. en halv meter ned i midten af den øverste rundballe. Derudover er de monteret, så de gør, at nettet på rundballen ikke går itu,” forklarer Bent Jensen.

Alt foregår med hydraulik fra traktorsædet.

”Hele enheden kan nemt, og ved hjælp af hydrauliske snapkoblinger foran og bag på vognen samt seks bolte, afmonteres, sådan at vognen uden for sæsonen kan bruges til andre formål,” fortsætter han.

Flere gevinster ved opfindelsen

Der spares både tid og penge ved Bent Jensens idé.

Derudover er der også en sidegevinst ved, at de nu kan have fire baller mere med på vognen end før. Derudover ligger hverken stropper eller andet og fylder i traktorkabinen, hvilket var til stor fare ved ud- og indstigning.

”Så når vi tænker, både arbejdsmiljø for de ansatte og sikkerheds for andre trafikanter, samt spildtiden for noget træls stroppearbejde, så mener vi, at vi har har fundet et perfekt redskab til nogle overkommelige penge – nemlig 38.000 kroner,” forklarer Bent Jensen.

Prisen var inklusiv maling og afhænger af, hvor lang vognen er.

”Til slut kan jeg meddele at opfindelsen virker, da der er kørt ca. 60 læs halm hjem i denne sæson,” afslutter Bent Jensen.

I videoen nedenfor ses opfindelsen i brug. 

Med sin idé deltager Bent Jensen i Idéjagten.

Har du en god idé eller kender du én, der har? Så læs med nedenfor. 

Konkurrence: Vind et rejsegavekort, en CAT Phone S40 eller en CAT Phone S30

BEDRE BESKRIVELSE - STØRRE CHANCE

Vil du være med i konkurrencen, så er det eneste, du skal gøre, at sende billeder og en fyldig beskrivelse af din gode idé ind til LandbrugsAvisen. Jo flere billeder, og jo bedre du beskriver ideen, jo større er din chance for at vinde en af de flotte præmier.

Alle kan indsende ideer. Både opfinderen selv, men også andre som bare vil pege på en god idé som en ven, kollega eller måske en arbejdsgiver har fundet på.

Hver uge trækker vi lod om en ugepræmie blandt alle indsendte ideer. Ugepræmierne går til indsenderen af ideen. Ugepræmien er et par af de klassiske Caterpillar-boots.

Fredag 18. december offentliggøres den endelige vinder af konkurrencen sammen med konkurrencens nummer 2 og 3. De indsendte idéer bedømmes af en dommerkomite bestående af seks af LandbrugsAvisens erfarne fagjournalister.

Deltag i konkurrencen eller indstil en du kender her

Du kan læse mere om konkurrencereglerne her.

Faktaboks

Idéjagten

  • Beskriv din gode idé med ord og billeder, ved at udfylde formularen her.
  1. præmie: Rejsegavekort på 6.000 kr.
  2. præmie: CAT Phone S40
  3. præmie: CAT Phote S30
  • Ugepræmier i seks uger: Caterpillar boots

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.