Investerede i lastbil - brugte overskud til køb af gård og maskinstation

Viftrup Maskinstation og gården er overtaget af sønnen Kasper Kvistgaard Christensen, der de seneste år har fungeret som driftsleder og nu har sat skøde på bedriften og de første 76 hektar.

"Det er en drøm, der går i opfyldelse".

Sådan lyder det fra Kasper Kvistgaard Christensen, der for nylig satte underskrift på skødet til landbrug med 76 hektar og Viftrup Maskinstation i vestjyske Spjald.

Den 31-årige landmand har været engageret i LandboUngdom og siddet til en masse konferencer om generationsskifte og hørt om, hvor svært det er. Så derfor har han og faren lagt deres generationsskifte ud på Facebook.

"Man skal huske også at fortælle den gode historie. Der er masser af historier om, at det ikke kan lade sig gøre", siger Kasper Kvistgaard Christensen.

Det har da også krævet en indsats. Han fortæller dog, at han ikke er typen, der har haft en velpolstret etableringskonto siden han var helt ung.

"Jeg har det sådan, at egenkapital er er de øl, man ikke har drukket som ung. Jeg har altid drukket mange øl. Men i forbindelse med at vi fik biogas, så købte vi en lastbil, men jeg tog så vognmandsopgaven og jeg ejede halvdelen af bilen. Der var noget overskud, jeg kunne føre ind på etableringskontoen", siger Kasper Kvistgaard Christensen.

Med 600.000 på etableringskontoen og skattemæssig succession er det lykkedes at overtage de 76 hektar og maskiner på hovedgården. Faren, Knud Skøtt Christensen, beholder i første omgang biogasanlægget og de resterende godt 180 hektar.

Kasper Kvistgaard Christensen lejer jorden og overtager forpagtninger, så han i alt driver 430 hektar samt maskinstationsarbejde. Der er to ansatte, ligesom faren hjælper til. Moren har kontoropgaver.

"Grunden til, at vi har splittet det sådan op er, at min far havde erhvervsaktiver for 75 mio. kr. cirka, og det er klart, at det kunne jeg ikke finansiere. Der er brugt skattesuccession, og hvad der ellers er, for at det kunne lykkes. Men det har været nemmere, end jeg havde frygtet", siger den nye gårdejer.

Hovedopgaven er at lave afgrøder - majs, græs og efterslæt fra frøavl - til farens biogas.

"Ellers ville jeg ikke kunne drive ren planteavl i Vestjylland", vurderer han.

Pantebrevsgæld og I/S-selskab er med vilje fravalgt. Samtidig har konen ikke skrevet under på gælden. Det er altså alene Kasper Kvistgaard Christensen, der hæfter for sin gæld.

"Vi ville gå efter en løsning, der gjorde rent bord. Så kan jeg efter et år eller to eller tre købe en ejendom til af min far", siger Kasper Kvistgaard Christensen.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.