Jørgen blev ramt af nok en GPS-tyv
Sværm af tyverier i især Midt- og Vestjylland på det seneste. Nye tyverier igen de sidste 14 dage.

Det var først mandag morgen for 14 dage siden, at Jørgen Kviesgaard opdagede, at der havde været uindbudte gæster på gården.

»Vi har aldrig haft indbrud på gården. Men det kom ind ved at bryde låsen i maskinhuset, og tog gps-antennen og to skærme,« fortæller landmanden fra Bording-området i Midtjylland.

Tyveriet fra hans to Case IH-traktorer, der primært bruges til at dyrke kartofler, er langt fra et isoleret tilfælde for tiden.

For nogle år siden var det ofte John Deeres-gps-udstyr, som stod for skud. Men i en række tyver i særligt Midt- og Vestjylland har tyvene også været ude efter andet udstyr.

Hidtil har GPS-leverandøren Ag Precision i Tjeles kunder gået fri. Men i løbet af de seneste 14 dage har firmaets kunder, der bruger amerikanske Ag Leaders udstyr også stået for skud.

»Det har været syv-ni-tretten længe. Men nu har vi altså også fået stjålet nogle hos vores kunder«, siger direktør og ejer Anders Stefansen og fortæller, at det er sket i Midt- og Østjylland.

Store værdier på spil

For landmænd som Jørgen Kviesgaard står der store værdier på spil. Han anslår, at der er stjålet værdier for mellem 150.000 til 200.000 kr.

Forsikringen dækker sagen, men der er en høj selvrisiko på udstyret. Heldigvis har Case IH været i stand til at levere nyt udstyr i løbet af få arbejdsdage.

Til gengæld har han mistet en masse data, som han bruger i sit præcisionslandbrug.

»Det værste er, at vi har tegnet alle markerne op med udstyret. Det er rigtig træls, at vi ikke har back up på det«, siger han.

Han tror, at tyven eller tyvene har haft god tid til at bryde ind.

»Vi ved ikke helt præcis, hvornår de brød ind. Vi formoder det var natten til mandagen, men vi ved det ikke helt præcist. Markmanden var der i hvert fald om lørdagen, og der var det ikke taget«, fortæller han.

Hos både Ag Precision og Geoteam peger man på, at landmænd som Jørgen Kviesgaard løbende kan sikre data.

»Hvis tyvene vil ind, så kan det være svært at undgå det. Men man kan købe løsninger, så man får sendt data op i skyen eller i det mindste tager løbende back up med usb«, siger Niels Ramussen, Geoteam.

Faktaboks

GPS tyverier netop nu:

  • Midt- og Vestjylland har oplevet ni tyverier af gps-udstyr fra 22. februar til 22. marts. Siden er der sket flere tyverier rundt omkring i landet. 
  • Opklaringsprocenten er meget lav. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.