Jaguar snitter: Bæltestyret og knækker på midten
I denne udgave af BIG i TraktorTech besøger vi hollændere, der har fidus til knækstyrede finsnittere.

Beliggende tæt på landsbyen Abbekerk nord for Amsterdam ligger Hartog Græs- og lucernetørri. Virksomhedens to finsnittere tager på en gennemsnitlig sæson to til tre slæt lucerne a 1.200 hektar af gangen. Dertil kommer fire til fem slæt fra cirka 800 hektar græs.

I realiteten en simpel opskrift, men når man ser de to snittere, så skinner det igennem, at opgaverne skal løses uden at lave skader i marken og især skåne Lucernen.

Således er begge tørreriets Jaguar 960 finsnittere knækstyrede, og de har begge, indtil for nylig, kørt med TerraTrac bælter overalt. Alt er tilpasset i Hartogs eget værksted, og går alt efter planen, så skal snitterne køre 12.000-14.000 timer, inden de igen byttes til nye modeller.

Den lange historie med selvkørende finsnittere hos Hartog starter helt tilbage i 1966 med, hvad der af nogle menes at være den første europæisk-byggede fisnitter: En 86 hestes Perkins-drevet, tysk-fremstillet Köla Rex.

Hartog køber senere to stk. Hesston 4000-snittere med hver 210 heste leveret af en V8-motor. Igen senere kommer et sæt amerikanske Field Queens til Hartog.

Claas kommer ind i billedet i 1978, hvor modellen 80SF afløser en af de to Hesston-snittere. En af Field Queen-modeller får også kniven i 1986, hvor den næste Claas snitter kommer til.

Læs i TraktorTech: Vokseværk fra den allerførste dagMaskiner Tirsdag 19. december 2017 · 09:44

For at beskytte Lucernen bedre bliver den nye Claas 690’er på 360 heste modificeret med et hjemmebygget bagchassis, der bærer et krog-hejs og en container - og i en kombination, der bæres oppe af seks brede hjul. Hartogs passion for knækstyrede snittere begynder.

I slutningen af 1980’erne finder tre stk. 500 hestes Mengele Mammut 7800 også til Hartog - en af dem modificeret med seks hjul. En Jaguar 880 slår sig til flokken i 1994, hvor den fra ny ombygges til et ottehjulet koncept - ligeledes med knækstyring.

Nyt magasin i handlen

Det nye TraktorTech er netop udkommet til abonnenterne. Læs meget mere om Hartogs finsnittere og meget, meget andet i Danmarks store traktormagasin.

Mangler du et abonnement? Så går ind på vores abonnement-tilmelding.

Du kan også købe magasinet hos en række kiosker og forhandlere over hele landet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.