Jens Skifter om gigant-samarbejde: ”Jeg venter spændt på at se, hvor langt de går”

Mit Agritechncia: Positiv trend på Agritechnica er, at de store maskinfirmaer nu kan sidde i stue sammen, siger Danish Agros topchef på maskinerne.

Jens Skifter, adm. direktør for Danish Agros maskinaktiviteter nyder tydeligvis vrimlen af gode bekendtskaber og forbindelser, da vi møder ham på Claas store stand i hal 13.

Under Agritechnica møder han et hav af kunder, gamle forbindelser - og tager en del afstikkere til møder omkring i Claas og andre leverandører.

I en årrække arbejdede han for Claas – praktisk taget i store dele af verden, mens han i dag er blevet en af Claas absolut største kunder. Undervejs i karrieren har han deltaget i Agritechnica 12 gange. 

Hvad har du særligt bemærket i år?

”Jeg oplever, at der er et stort fokus på, hvordan man bruger digitaliseringen i praktisk anvendelse. Det har vi også i Danish Agro stort fokus på. I løbet af 2018/19 har vi haft fem landbrug i en projektgruppe, og samarbejdet med dem, og fået deres perspektiv på tingene. Og hvad skal landmanden så bruge de mange data til? Skal man bruge dem til at producere højere volumen, bedre kvalitet til eks. maltbyg, brændstofbesparelse? Det er nogle strategiske valg, som man skal gøre sig. Vi har bl.a. set hos Claas, at med den nye Cemos automatik, så kan kørslen blive op til 25 pct. mere effektiv.  Claas har lavet et forsøg, hvor man havde to af de bedste og mest erfarne maskinfører ude og køre, men ingen af dem kunne hamle op med Cemos. Det er bedre for miljøet, og det er godt for landbruget.

Det er også rigtig spændende at høre, at producenterne uanset farve fortsat forsøger at optimere indenfor en meget snæver boks, der er tre meter bred, otte meter lang og fire meter høj, altså det man må køre på vejen med i Europa. I den kasse formår producenterne stadig at optimere, selvom det er de rammer, der nu engang er. Der er princippet AI(kunstig intelligens) bygget ind.

Det er også meget positivt, at firmaerne er kommet til den erkendelse, at man ikke kan pålægge at køre i en bestemt farve, og at man nu samarbejder for, at data kan deles og maskinerne kan fungere sammen.  Det gælder også Claas. Data tilhører landmanden. Det der er spændende at se nu, hvilke data vi taler om. At dele position og brændstof er ikke så avanceret, men det er godt, at de får startet på det nu. Det skulle man have gjort for længe siden. Jeg ved ikke, hvor langt ned de går i datadeling. Kommer vi ned i udbyttedelene og applikationsdata? Jeg er spændt på at se andet afsnit i den udvikling”, siger han med et smil. 

Hvad holder du mest af ved Agritechnica?

”Det bedste er, når man møder kunderne og kan få en ufiltreret feedback fra dem. Og selvfølgelig er det dejligt at møde og pleje det netværk, man har efter mange år i den internationale maskinbranche”.

Hvad har været din bedste Agritechnica?

”Dengang Claas fejrede sit 100 års jubilæum i 2013, hvor der var fløjet kunder ind fra hele verden. Der var et kæmpe arrangement hver aften en ugen i træk. Det var fantastisk”.

Hvad mangler Agritechnica for at spille 100 pct.?

”Det er jo en tysk udstilling. Selvom der er rigtig, rigtig mange tusind udenlandske gæster, så er udfordringen stadigvæk at få nok engelsktalende folk på alle stande. Sproget og kommunikationen er udfordrende, og så bliver presset på producenterne nogen gange for stort. De sætter noget ud, som først kommer om fire-fem år. Det synes jeg, er uheldigt, og det irriterer kunderne, hvis det ikke er noget rigtigt, de ser. Det er også en belastning for alle vores medarbejdere, som skal stå og forklare, hvad det er for noget. Alle beskæftiger sig med det, og fire år efter er dampet gået af ballonen. Det skal man være bedre til.”

Hvad siger udstillingen om maskinbranchen?

”At det vi ser her er gjort på en meget tysk måde. Der er meget fokus på møtrikkerne og boltene, og det synes jeg også, at man skal gøre bedre. Som landmand har man behov for at høre, hvad det er for en fordel, som man får af produktet og ikke hver enkelt teknisk detalje”.

Hvad er dit bedste tip til en god messe?

”Messen er så massiv og stor, at man risikerer at komme hjem og føle at man har set alt - men intet, så man skal planlægge på forhånd, hvilke produkter man gerne vil se”.

Hvilken hal er den mest spændende udover den, som du selv står i?

”Hal 15 er klart en meget spændende hal, hvor netop digitaliseringen er i fokus - dataopsamling , styringer og derigennem optimering og effektive processer i landbruget - såvel for planteavl som animalsk produktion - her står også danske FieldSense og GrainIT som Danish Agro er fået med i og som i Danmark er helt med fremme i udviklingen. De fungerer allerede fungerer i praksis og er klar til operationelt salg. Det er udvikling men allerede i praktisk anvendelse, så man i realtid følger vejret - ikke blot en vejrudsigt – eller i realtid lagerstyring i korn og fodersiloen”.

Emneord Agritechnica

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.