Kampen om at blive Danmarks bedste i gang – skal tackle en Ferrari, Fendt og Claas

Konkurrencen om at blive Danmarks bedste lærling som landbrugsmaskine-mekaniker er skudt i gang med meget forskellige maskiner på betongulvet.

Det har knebet med søvnen i nat. Og der gik heller ikke hurtigt med at tygge rundstykkerne her til morgen, da de blev serveret for de fire lærlinge, som er kommet igennem nåleøjet til at blive Danmarks Bedste Lærling for landbrugsmekanikere.

Peter Langholz, Mathias Lundehave, Frederik Hjortshøj og Martin Lund har grublet over, hvad der ventede dem. Med en hånd ned i en blå værktøjskasse fik de stukket opgaverne i hånden:

Gå ind i værkstedshallen og find fejlene og fiks dem på den Ferrari-traktor, en Fendt-mejetærsker og Claas presser og traktor, der venter jer.

Mathias Lundehave fra Flemløse Maskinforretning starter med Ferrari’en. På traktor-siden er mærket lig med mindre traktoren til folk, der skal bruge traktorer til haver og parker. Til daglig opererer han mest i en helt anden landbrugsliga med større Case IH’s traktorer.

”Det er spændende. Det er ikke noget, som jeg har prøvet før. Nu må det briste eller bære”, lyder det fra ham, inden han koncentreret hopper indenfor de afspærrende snore her under førstedagen af konkurrencen på Erhvervsskolerne i Aars.    

I hallen ved siden af er Frederik Hjørtshøj fra østjyske Lyngfeldt kastet ud i kunsten at diagnosticere en Fendt-tærsker – og skal dermed operere et konkurrerende mærke.

Drømmen var ikke helt at komme ind i Agco’s rige.   

”Det vil være drømmeopgaven at få noget, som man kender på forhånd og lige kan hoppe ind i”, siger han og nævner en snitter, som den ”værste” opgave.

”Det gør vi ikke så meget i”, siger han.

Forventer verdensklasse

Hos uddannelseschef Lars Bagger Hansen, Erhvervsskolerne i Aars forventes der intet mindre end verdensklasse hos deltagerne.

”Alle fire er kommet igennem et nåleøje for at deltage i finalen – og med dansk sejr ved Euro Skills og senest en flot placering i toppen ved World Skills er det dokumenteret, at vi har nogle meget dygtige folk”, siger han, og bliver suppleret af en af dagens tre dommere, Carsten Knudsen, traktormekaniker fra Sønderup Maskinhandel, der importører og servicerer Ferrari-traktorer.

”Det er rigtig spændende. Umiddelbart forventer jeg et ekstremt højt niveau, men der er jo altid en, som skiller sig ud”, siger han.  

Afgøres i morgen

De fire finalister skal igennem to opgaver her i eftermiddag, og så fortsætter opgaverne ellers i morgen på dagen afgørende dag, hvor vinderen udpeges, mens erhvervsskolen holder åbent skole for at promovere uddannelserne generelt og ikke mindst landbrugsmaskine-mekanikerne.

Det er fire år siden, Erhvervsskolerne Aars for første gang slog dørene op til en helt ny konkurrence for lærlinge i landbruget. Bag "Danmarks Bedste Lærling" står Dansk Metal, os på LandbrugsMedierne, Dansk Maskinhandlerforening og altså Erhvervsskolerne Aars.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.