Kan styre som en bil: John Deere klar med forbedring, som vil give ny oplevelse på vejen

Maskinernes eget nyhedsoverblik zoomer bl.a. ind på en nyhed, som er på vej på udvalgte John Deere-traktorer – og så byder folk lige nu på en bestemt Porsche i Nordjylland.

God mandag morgen,

Det skal være lettere at styre traktoren, når man kører rundt ude på vejen.

Sådan lyder det fra John Deere i den amerikanske landbrugspresse, hvor man i de her dage skriver om ny mulighed på John Deeres 7R-serie fra næste sæson.

Det uddyber jeg lige om lidt. Først skal vi lige have et par aktuelle nyheder.

Særligt en Porsche er i vælten

I øjeblikket kan man byde på en onlineauktion, hvis man går og tænker på at anskaffe sig en lettere brugt traktor fra et sted mellem 1940 og 1960. Campen Auktioner har nemlig fået entreprisen med at bortauktionere en større bestand af veterantraktorer fra en gård ved Hals.

Mens en lang række af traktorerne endnu ikke er vokset nævneværdigt i pris, så er der lige nu stor opmærksomhed omkring en Porsche Diesel Master årgang 1962, som i skrivende stund er budt op i 42.000 kr.

Styr kornvognen fra mejetærskeren

Har du nogensinde tænkt tanken, at det er lidt dyrt at have en mand siddende og køre fra ved mejetærskeren?

Firmaet Raven har lavet noget udstyr, som hedder Omnidrive, der kan ændre perspektiverne lidt. I fremtiden kan man nemlig få traktor og kornvogn til at køre førerløst med systemet, som så kan styres fra mejetærskeren. Raven var tidligere et selvstændigt ag-tech-selvskab, men for ikke længe siden blev det CNH’s største opkøb nogensinde – ikke mindst fordi, at CNH ville satse på digitale og førerløse udviklingsprojekter. Forleden viste New Holland så Ravens teknologi på en stor New Holland T8-traktor, som dermed potentielt kan køre førerløs rundt i marken og køre korn fra uden et menneske i kabinen.

At CNH nu markedsfører det som en løsning for kunderne var også tydelig for nylig i USA, hvor New Holland for første gang viste det frem i marken. Det glæder vi os også til!

Læs mere her:

Nu kan du styre traktoren fra mejetærskeren

John Deere tager styringen på vejen

Og så til historien bag overskriften.

Ja, det er måske lige voldsomt nok at sige, at John Deere helt tager styringen ude på vejene. John Deere har dog lige meddelt i USA, at man har tilføjet en ny mulighed til 2023-modellerne på 7R-serien, som hedder ”reaktiv styring”. Det går ud på, at traktoren selv hjælper med at køre lige på vejen, så det bliver lettere at koncentrere sig – og føles som at køre bil, lyder forklaringen.

 

 

For at øge manøvreegenskaberne i marken har John Deere øget hydraulikkomponenternes kapacitet med 50 pct. i styresystemet, så det bliver lettere at køre med kraftigere redskaber i frontliften eller større dæk, oplyses det i en artikel fra det amerikanske landbrugsmedie Succesful Farming.

Samson-ejer: Vi er i hvert fald med så længe det er i europa 

I sidste uge stødte jeg lidt tilfældigt ind i en intern Samson-fejring på deres stand i Paris. Glæden skyldtes, at Samson som eneste danske virksomhed var blevet hædret med en guldmedalje på for en ny NIR-scanner til en møgspreder på Sima-messen. Blandt de glade mennesker var også medindehaver Mikael Glerup. Det var hans far, Ove Glerup, som investerede i Samson, da det var et lokalt selskab, som manglede investorer. Entreprenøren var dermed med til at lægge fundamentet for den nu prisvindende virksomhed, som i dag har fabrikker flere steder i udlandet og beskæftiger omkring 800 ansatte. For ikke så lang tid siden solgte Glerup familien sig ud af sin gamle hovedvirksomhed med den begrundelse, at man ikke længere var den rette industrielle ejer. Det er dog ikke tilfælderet hos Samson.

- Det er bestemt ikke en overvejelse. Vi mener, at vi fortsat er de rette ejere, i hvert fald så længe, vi holder os til Europa, lød det fra Mikael Glerup på standen i Paris. Der kan læses mere om Samson i printudgaven af LandbrugsAvisen.

Thyregod kan godt tænke sig at sælge sin stensamler i Danmark

Og så iler vi videre til Thyregod, som har bestemt sig for at gøre et nyt forsøg på stensamler-fronten i Danmark.

- Vi vil gerne lodde stemningen, lyder det nu fra Thyregod og sælger Kurt Gjødsbøl, som fortæller, at Thyregod tager deres stensamler med på Agromek, selvom det danske marked langt fra er storforbruger af den bugserede maskine, som samler stenene op og sender den over i en frakørselsvogn.

- Det har nok lidt med manglende fokus at gøre og måske en tradition for at køre med tankmaskiner i Danmark, men hvorom alting er, så tager vi den med til Agromek for at lodde stemningen, lyder det i en kommentar.  

Læs mere her: Thyregod laver en for danskerne lidt ukendt stensamler

Fendt løb med årets traktor

Inden vi slutter for i dag, så er det jo passende at stoppe helt oppe, hvor det er mest imponerende:

Årets traktor i Europa. Det blev en titel, som nok engang blev vundet af Fendt – denne gang med den nye 700 serie og helt specifikt modellen 728.

Journalisterne bag konkurrencen ’Tractor of the Year’ fremhæver bl.a. traktorens super manøvreegenskaber, hvor Fendt har skåret 10 pct. af venderadius – men der nikkes også anerkendende til en helt ny Agco Power-motor, automatisk regulering af firehjulstrækket for bedst mulige træk og en meget lav vægt i forhold til antal hestekræfter.

Efter et par års pause: Fendt har traktoren, som slår alle andre i Europa

 

Sker i ugen

Internt på redaktionen har vi netop nu blikket stift rettet mod Agromek. Vi skal have Læsernes Traktor med på messen, hvor den skal udloddes til en heldig læser. Det bliver også messen, hvor vi står med en særlig udgave af TraktorTech med et kæmpe tema om 1990’erens traktorer og maskiner.

Tirsdag starter MF en road-show-turne, hvor man kan komme ud og sparke dæk og prøve flere modeller af bl.a. de relativ nye MF S-modeller. Starten går i Helsinge i morgen og så slutter man ellers af hos Dansk Maskincenter 25. november.

Nellemann skal i øvrigt levere en hulens masse traktorer til en entreprenør i Oslo, som har bestilt intet mindre end 15 Kubota-traktorer fra Nellemann, som også er importør af traktormærket på det norske marked. Mediet Bedre Gardsdrift rapporterer om handlen, som er indgået mellem Nellemanns norske datterselskab og entreprenøren med det seje navn Vaktmesterkompaniet.  

Tilbage er der bare at ønske en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.