Kuhn klar med selvkørende foderrobot

Kuhn Aura er en hybridmaskine, som henter og mikser ensilage med dieselmotor, mens udfodringen inden i staldene sker med el fra et batteri

Udviklingen af selvkørende foderrobotter har netop taget et markant spring fremad med Kuhns lancering af Kuhn Aura.

Kuhn er verdens største redskabsprocent, og det har været kendt, at Kuhn siden 2015 har arbejdet på flere selvkørende robotløsninger til både mark og stald, men det franske firma har formået at holde kortene tæt til kroppen.

Nu kommer nyhederne om Kuhn Aura drypvist. Vi har dog fået en del info - og kan dermed udnævne den til ugens maskine her på landbrugsavisen.dk/maskiner.

Det grundlæggende om maskinen

Foderrobotten er grundlæggende en selvkørende fuldfoderblander, bare i ministørrelse med et blandekar på blot tre kubikmeter med to snegle, og uden førerhus.

Dermed kræver brugen af den ikke grundlæggende ændringer af måden, foderet opbevares på, og det er heller ikke nødvendigt at investere i særligt udtagningsudstyr eller anden hjælpeteknik.

Kuhn Aura

Sikkerhedssystemer overlapper

Kørslen rundt på bedriften styres af RTK GPS  og af kombineret afstands- og distancemåler, når Kuhn Aura kører udenfor, mens den bruger afstands- og distancemåler og LIDAR, når den kører inde i staldene. 

Forud for igangsætningen udstyres Kuhn Aura med et kort over bedriften, som også afgrænser, hvor den må køre. Topfarten udenfor er 7 km/t, som sænkes til 2 km/t, når den kommer ind i staldene.

Kuhn Aura drives af en 56 hk stærk dieselmotor, men vil også blive lanceret i hybridversion, hvor udtagning af miksning af foder sker med diesel, mens udfodringen i staldene sker lydløst og emissionsfrit på batteridrift.

Kuhn Aura

Fræserhoved kan sideforskydes

Tomvægten er 6.200 kg og udstyret med fire gummihjul viser de første videoer, at den let klarer mindre stigninger både ude og inde og kommer let omkring hjørnerne med både firehjulsstyring, dogwalk og sidelæns kørsel.

En snild finesse er, at fræserarmen til udtagning kan sideforskydes. Derved kan blandekarret fyldes med ensilage, uden at selve maskinen flytter sig. Når fræserarmen har udtaget en fuld bane i stakken, forskydes armen blot til siden og begynder forfra.

Op til 280 køer

Kuhn angiver en maksimal kapacitet for Kuhn Aura på 280 køer, idet systemet er tænkt til at blande foder og udfodre kontinuerligt døgnet rundt.

Hvordan styringen af selve fodringen og prioriteringen af de enkelte dyregrupper og -hold vil ske, har Kuhn indtil videre ikke løftet sløret for.

Kuhn Aura kan leveres fra foråret 2021, men det vides p.t. ikke, om det kun bliver i begrænset antal og på udvalgte markeder.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.