Kverneland vil spare på startgødningen uden at påvirke udbytter

Med et nyt koncept vil Kverneland barbere 25 pct. af startgødningen under såning uden at tabe udbytter i majsen.

LandbrugsAvisen, Italien.

25 pct. reduktion i mængden af startgødning uden at tabe udbytter. Det er essensen i Pudama-systemet, som Kverneland i disse dage viser frem for den europæiske landbrugspresse og LandbrugsAvisen i Italien.

På en Kverneland Optima TFprofi SX enkornssåmaskine viste Kverneland sit nye system frem, der i princippet består af et gødningsskær med en sensor, en luftslange og en vandret-liggende børste. 

Ved hjælp af disse elementer og data fra sensorer på selve så-skærene er Kverneland i stand til at placere gødningen i små pakker direkte under hvert majsfrø - i modsætning til den traditionelle tilgang, hvor gødningen lægges i én lang kontinuerlig streng.

 - Gødningen kommer fortsat i et jævnt flow, men den bremses af hårene på børsten. Kun når der kommer et kortvarigt overtryk i systemet, giver hårene efter, og gødningen blæses ned i jorden, fortæller Mathis Mattern fra Kverneland. 

Det er sensoren på skæret, der giver signal til at lave overtrykket. Sensoren får data fra en anden sensor på selve såskæret, så den ved præcis, hvornår der placeres en kerne i jorden, og derfor ved den også, hvornår gødningen skal blæses i jorden. 

- Systemet kan lave op til 25 impulser pr. sekund, hvilket svarer til en fremkørselshastighed på 15 kilometer i timen, uddyber Mathis Mattern.

Det er planen, at et begrænset antal Optima enkornsåmaskiner med Pudama-systemet skal i marken næste år med fuld frigivelse til salg i 2024.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.