Landmænd og ufaglærte kører maskinerne

På landets maskinstioner arbejder rigtig mange landmænd og ufaglærte.

Om få uger starter roe-sæsonen, og Christian Wriedt skal køre en af Døllefjelde Maskinstations selvkørende roeoptagere.

Det bliver første sæson med ham i sædet, og det ser han frem til.

»Jeg kunne godt tænke mig at komme hen til et sted med knald på og mange forskellige maskiner. Det var en af grundene til, at jeg søgte herhen«, siger han.

Christian Wriedt blev uddannet landmand for fire år siden og har siden arbejdet på flere gårde.

Dermed falder han godt ind i billedet af de faggrupper, som arbejder på landets maskinstationer. I en undersøgelse foretaget af DM&E for nylig svarer hver tredje ansatte på maskinstationerne, at de er faglærte landmænd.

For Christian rummer jobbet på maskinstation både muligheden for at udøve sit fag, samtidig med at han lægger vægt på det sociale.

»På en gård kommer du hurtigt til at stå lidt alene med ansvaret. Her hviler der mange øjne på dig, når du laver arbejdet. Det skal være i orden, men det er rigtig dejligt, at du har et helt hold af kolleger«, siger han.

Undersøgelsen viser også, at næststørste gruppe er ufaglærte, mens jordbrugsmaskinfører-uddannede og landbrugsmaskinmekanikere også er udbredte, om end i lidt mindre skala.

Konsulent Gerth Petersen Holm fra DM&Es agro-sektion kalder undersøgelsen interessant i forhold til den fremtidige rekruttering til branchen.

»Vi troede, at der var noget flere på jordbrugsmaskinfører-uddannelsen (ca. 18 pct. red.). Når vi kan hente 33 pct. fra landbrugsuddannelsen uden at gøre opmærksom på sig selv, så er det et vigtigt sted, når vi skal hente fremtidens arbejdskraft. Derfor går vi nu i dialog med landbrugsskolerne om at levere flere input til eleverne«, siger han og kalder det glædeligt at have en høj andel af personale med agrologisk viden.

Maskinstationsejer: Går ikke efter papirerne

Hos Døllefjelde Maskinstation er der 20 fastansatte med en bred skare af baggrunde og erfaringer.

Nogle har været med i mange år – andre er helt unge og uerfarne.

Maskinstationsejer Simon Ludvigsen mener, at han i øjeblikket har det bedste miks af medarbejdere og kompetencer, han har haft. Det er ikke eksamenspapirer og nedskrevne kompetencer, som han går efter.

»Ikke hos mig. Jeg har folk, der ikke kan skrive, og som er fantastiske traktorførere. Jeg vil helst have, at de har personligheden og lysten«, siger han.

Bliver det ikke mere og mere krævende jobs med komplekse maskiner?

»Jo. Der er flere ting, man skal sættes ind i, men vores erfaring er, at de unge hurtigt lærer sig GPS og meget gerne vil det, så det er ikke et problem«, siger han

Hvad er det vigtigste, når du ansætter?

»Jeg vægter, at de har prøvet noget forskelligt. Det kommer jo også an på, hvad personen skal lave. Men vi kan starte på forskellige udgangspunkter og så bygge på«, siger han.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.