Landmand byggede selv rense-læssemaskine

Tysk kartoffelavler ønskede effektiv og mobil rense-læssemaskine og byggede en Airsep-enhed på en lastbil.

Hans-Heinrich Grünhagen driver omkring 2.000 hektar ved Heiligengraben cirka 100 kilometer nordvest for Berlin.

Han høster cirka 340 hektar stivelseskartofler årligt med sin Keiler 2 Classic, heraf 200 hektar egne kartofler. Desuden er bedriften Tysklands største avler af jordskokker med 60 hektar. De høstes også med Keileren fra februar til april.

Med 40 kilometer mellem de yderste marker samt en del kunder til kartoffeloptageren fordelt rundt i delstaten Brandenburg var rensning og læsning af stivelseskartoflerne en udfordring, som ikke kunne løses med et traditionelt setup, da de fleste anlæg til opgaven er ret stationære og derfor vanskelige at flytte. Selvkørende rense-læssemaskiner er er desuden begrænset i fart.

Så Hans-Heinrich Grünhagen var på udkig efter en anden løsning

- Vi havde prøvet med vandseparering, og det virkede faktisk fint. Men det kræver meget vand og giver enorme mængder mudder især om vinteren, og derfor er der ikke rigtig nogen, der vil passe sådan et anlæg, når det bliver koldt og vådt, forklarer han.

Købt direkte fra fabrik

Men så kom Hans-Heinrich Grünhagen i tanke om, at han havde set en af de allerførste Airsep-kartoffeloptagere under en studietur til USA, bygget af Grimme-datterselskabet Spudnik. Her skilles kartoflerne fra stenene med en kraftig luftstrøm.

Med et påslag, en Airsep-renser, en elevator til frarenset materiale og en læsseelevator monteret på en lastbil kunne han se en løsning for sig, som passede fint til vidt spredte marker og kunder. Opbygningen har han lavet selv i samarbejde med lokale specialister.

Grimme kunne dog ikke helt se samme muligheder i idéen og mente sig ikke i stand til at sælge en Airsep-enhed til formålet. Hans-Heinrich Grünhagen er dog ikke typen, der tager et nej for et nej, så han fløj til USA og handlede direkte med Spudnik.

25.000 ton om året

Den første lastbil tog Hans-Heinrich Grünhagen i brug for tre år siden, og den har siden renset og læsset 25.000 ton kartofler årligt. Ud fra erfaringerne fra den første har han bygget en ny version af Tüffel Büffel, som han kalder maskinen.

Den blev taget i brug i det tidlige forår 2022 og vist frem for nylig på PotatoEurope, hvor konceptet tiltrak stor opmærksomhed

MAN-lastbilen trækker en hænger med rense-læssemaskinen monteret og en dieselgenerator til at lave strøm til at drive rense-læssemaskinen. Rækkevidden for læsseelevatoren er ni meter, og kapaciteten ligger på cirka 70 ton i timen. Kartoflerne læsses i påslaget med en teleskoplæsser, og typisk er det føreren af lastbilen, der også holder rense-læsseren fyldt og betjener den fra læsserkabinen med en fjernbetjening.

- Nu har vi et mobilt system, som må køre på motorvejen, er klar til at rense og læsse på blot ti minutter og kan betjenes af en enkelt person, forklarer han.

Bliver ligesom roerne

Hans-Heinrich Grünhagen forventer, at hans Tüffel Büffel vil få mere og mere at lave i de kommende år, fordi produktionen af stivelseskartofler følger den udvikling, han har set med sukkerroerne.

- Førhen avlede hver eneste landmand sukkerroer og tog selv de relativt små marker op med en torækket bugseret optager. Nu er der færre avlere og større marker, og optagning og rensning-læsning er maskinstationsarbejde, hvor der køres fra mark til mark og kule til kule og bruges selvkørende maskiner, forklarer han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.