Landmand er træt af sten - har bygget gigantisk stensamler

Med inspiration fra Canada har en bornholmsk landmand bygget en stor stensamler.

En bornholmsk landmand, Henrik Munk, var træt af at samle sten med håndkraft. Derfor købte han en stensamler i Canada, som han forbedrede. 

"Den fungerer på den måde, at den river stenene ind med nogle fløje, der transporterer stenene ind mod midten, hvor der sidder en kraftig form for skærebord, der kan skovle stenene op i en stor kasse", siger Henrik Munk.

Henrik Munks stensamler kan samle sten i en større bredde end de fleste stensamlere i Danmark, der normalt har en arbejdsbredde på fem til seks meter. 

"Den har en arbejdsbredde på 8,3 meter, og den er kraftigt bygget, så den kan samle stenene op i en størrelse på 50-60 cm", fortæller han. 

"Hvis det går fornuftigt, er jeg oppe på at samle noget, der ligner to en halv hektar i timen. Jeg har en gummiged til at køre stenene væk med, og det er faktisk den, der er den begrænsende faktor mange gange, fordi den kan simpelthen ikke nå at køre stenene så hurtigt væk, som jeg kan køre og pille dem", fortæller Henrik Munk.

Inspirationen kom fra studietiden

Som studerende var han i en periode i Canada.

"Der kørte vi rundt med en lille stensamler. Jeg syntes ikke, at den var særligt bevendt, men det var bedre end at gå og pille med hånden - selvom de ikke havde mange sten", fortæller Henrik Munk.

I 1998 købte han gården Klinthus på Bornholm af sine svigerforældre. 

"Der var en del sten, og der gik jeg og lurede på, hvordan jeg skulle få det gjort nemmere at få pillet de her sten", siger Henrik Munk. 

Efter lang tids søgen efter den rette stensamler endte han med at finde en, han fandt stærk nok, i Canada.

De danske stensamlere var nemlig for svage i konstruktionen og krævede for meget vedligeholdelse, mente han. 

"Jeg rejste til Canada for cirka fem år siden for at se, om den var værd at tage med hjem. Derefter begyndte jeg at bygge videre på den", fortæller Henrik Munk. 

Der var kun midtersektionen, der samler stenene op i kassen, på den canadiske stensamler. 

"I Canada var vi til en form for landbrugsudstilling, og der var en stenrive udstillet. Den stod jeg så og kiggede på for at se, hvordan den var bygget. Efterfølgende var jeg på YouTube for at se, om jeg kunne finde en stenrive magen til og for at se om det var noget, der fungerede, og så byggede jeg fløjene efter den", fortæller han. 

Henrik Munk har selv stået og svejset i værkstedet derhjemme på gården.

"De ting, jeg skulle have drejet af og de bøsninger, der skulle laves, har jeg fået en lokal smed til at lave for mig", siger han. 

Maskinen er bygegt med hydraulik til at trække fløjene og midtersektionen, så der er mulighed for at justere omdrejningerne på maskinen. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.