Landmand skudt ned af jernstang
Sikkerhedskursus skal ændre adfærd hos unge i landbruget.


Grindsted Landbrugsskole har sat sig for at lære unge mellem 13-16 år, hvordan de IKKE kommer til skade, når de går på arbejde efter skoletid på et landbrug.

Det foregår på et Sikkerhedskursus på skolen i weekenden 4.-5. marts.

Mike Erikstrup kommer forbi kurset for at fortælle sin historie til de unge landmandsspirer. Han er 22 år gammel og under sit arbejde på en gård, kom han alvorligt til skade med sit hoved under en arbejdsulykke.

"Jeg fik en jernstang direkte i hovedet, da jeg var ved at ordne et foderanlæg, som havde sat sig fast. Ulykken har haft store konsekvenser for mig. Jeg husker dårligt og har kronisk hovedpine. Hvis jeg laver fysisk arbejde, så får jeg endnu mere hovedpine," fortæller Mike Erikstrup.

Han vil med sin historie gerne vil hjælpe de unge med at tænke sig om en ekstra gang i forhold til at passe på sig selv.

"Jeg vil gerne dele min dyrekøbte erfaring med andre unge. Jeg har altid været vildt aktiv og var aldrig bange for noget. Men på grund af uopmærksomhed, så gik det galt. Derfor er mit budskab til de unge, at de skal ned i tempo og koncentrere sig om at gøre tingene rigtigt og huske på, at sikkerheden er meget vigtig. Det kan altså også ske for dig, hvis ikke du tager sikkerheden alvorligt," fortæller Mike Erikstrup.

De unge pludselig mere forsvarlige

Hos Grindsted Landbrugsskole har de fået positive tilbagemeldinger fra forældrene til de tidligere års kursister.

"Jeg har talt med en del forældre, som har haft deres børn på tidligere års Sikkerhedskurser. De fortæller, at rollerne efterfølgende er byttet om hjemme på gården. Nu er det den unge, der vejleder forældrene i, hvordan det er mest forsvarligt og sikkert at udføre opgaverne. Det er jo sjovt for os at få at vide, og det viser, at vores kurser flytter noget hos de unge," fortæller Poul Thomsen, lærer på Grindsted Landbrugsskole og ansvarlig for Sikkerhedskurset.

Beskyttelsesbriller er hot

Arbejdsmiljø- & HR-konsulent Hans Jürgen Detlefsen fra LandboUngdom skal uddanne de unge.

"De unge skal hele tiden være bevidste om, hvad det er, der kan udløse en farlig situation. Jeg vil gerne have dem til at tænke på sikkerhed som noget sejt. For eksempel, at den der bruger værnemidler er sej – den der ikke gør, er det ikke. Alle kan være uheldige at komme ud for en skade, men den der tænker sig om og vurderer de opgaver, man skal lave har en langt større chance for at komme hjem uden skader," fortæller Hans Jürgen Detlefsen.

Teori og meget praksis

På kurset kommer de unge til at prøve kræfter med masser af praktiske øvelser fra landbruget, som for eksempel at lægge grime på en ko, forskellige løft, de lærer at flytte dyr, sætte PTO aksel på traktor, skifter hjul på en vogn, korrekt anvendelse af værktøj og rigtig påklædning. Undervisningen veksler mellem teori og praksis, så de unge på kurset ved selvsyn kan afprøve de sikkerhedsmæssige korrekte arbejdsgange.

 

Faktaboks

Om dagen

Kurset er henvendt til unge mellem 13 - 16 år, og det gælder både drenge og piger. Man kan tilmelde sig kurset ved at kontakte Grindsted Landbrugsskole.

Fredag den 4. marts 2016

Kl. 16.00: Ankomst og indkvartering

Kl. 16.30: Præsentation af kurset. ”Test af din egen sikkerhed”

Kl. 17.00: Arbejdsmiljø og arbejdssikkerhed.

Kl. 17.30: Aftensmad i spisesalen

Kl. 18.30: Teambuilding og kropsbevidsthed i idrætshallen

Kl. 21.00 Hyggeligt samvær i spisesalen

Lørdag den 5. marts 2016

Kl. 7.30: Morgenmad i spisesalen

Kl. 8.00: Rundvisning på skolen

Kl. 9.00: Oplæg om unge og sikkerhed inden for landbruget, v.

Arbejdsmiljø- & HR-konsulent Hans Jürgen Detlefsen fra LandboUngdom

Kl. 10.00: En arbejdsulykke! Mike Erikstrup fortæller om sin arbejdsulykke

Kl. 11.30: Middagsmad i spisesalen

Kl. 12.30: Praktiske øvelser: Sikkerhed i værksteder, hestestald samt håndtering af kreaturer og maskiner

Kl. 15.00: Kaffe og uddeling af bevis i spisesalen. Kan overværes af forældre og andre pårørende

Tilmelding kan ske ved at kontakte skolen på tlf. 75 32 07 22 eller ved at sende en mail til mfk@grindls.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.