Landmand solgte maskinforretningen - vil nu eksportere brugte maskiner
Søren Næsborg har solgt Horsens Maskiner, men er klar til et nyt maskin-kapitel.

Søren Næsborg solgte for en måned Horsens Maskiners lokaler og aktiviteter til Yding Smedie.

Men det var ikke et farvel til maskinerne for den driftige landmand og maskinhandler. Han har ændret virksomhedens navn til Agro EX og er pt. i gang med at få lavet hjemmeside og logo.

Som navnet antyder, er eksport det nye gebet. Han har klausul mod at sælge maskiner i Danmark, efter restlageret er solgt ud, men han må gerne sælge maskiner i udlandet. Så det vil han gøre.

”Der er mange brugte maskiner, der skal ud af markedet. Udviklingen herhjemme er også at timelønnen bliver højere, så maskinerne skal være mere og mere effektive,” siger den 48-årige Søren Næsborg, da vi ringer for at høre ind til hans fremtid.

Danske landmænds trang til nye maskiner efterlader et stort antal traktorer, mejetærskere og andre maskiner, der har mange timer på bogen, men stadig er brugbare. Det er især traktorer på 100 til 200 hestekræfter, som er velegnede til eksport, siger han.

Opkøber maskiner

Søren Næsborg får både henvendelser fra landmænd, men er også aktiv på forskellige auktioner og maskindatabaser. Maskiner, der kan være i container, pakkes og udskibes, mens de store mejetærskere selv kører ombord på skibe.

Søren Næsborg fortæller, at han pt. har et køberkartotek på 480 aktive kunder i blandt andet Uganda, Sierra Leone, Zambia, Grækenland, Spanien og Østeuropa. Han har blandt andet fået et netværk i udlandet ved at være direktør og medejer af en planteavlsfarm med 1200 hektar i Uganda. Farmen har de seneste syv år, hvor han har været medejer, skabt underskud, men er sidste år begyndt at gå i plus.

Horsens Maskiner har også haft en stor maskineksport, sidste år på 15 mio. kr. Agro EX er også leverandører af al mekanik til eksempelvis barmarksprojekter. I sådanne tilfælde opkøber han flere af samme type traktor og sælger til køberen.

Værkstedet er billigere sydpå

Eksempelvis i Spanien gør det ikke så meget, at maskinerne oftere skal repareres, siger Søren Næsborg.

”De skal ikke betale så høj timeløn for at få dem reparereret”, pointerer han.

Til gengæld er serviceniveauet mindre i mange andre lande. Der kan derfor går flere uger eller måneder, før reservedele hentes hjem. Så de udenlandske kunder køber gerne to til tre brugte traktorer i stedet for én ny. Så er der altid én traktor, der kan køre.

Registrerer maskiner for auktionsside

Agro EX er blot ét af Søren Næsborgs aktiviteter i Yding Smedies gamle lokaler, som han har overtaget, efter den midtjyske maskinforretning flyttede ind i Horsens Maskiners gamle lokaler.

Han er medejer af Logpartner/Retrade, som registrerer maskiner og melder dem ind til Retrade-auktionen. Øvrige ejere er to ansatte samt norske ICS, der ejer Retrade.

Økologisk jordbrug

Derudover driver han godt 400 hektar på Illerup Søgård, hvoraf de 11 hektar er selveje og resten forpagtet. Han har en markmand ansat, men er også selv inde over markdriften, ”hvis lokummet brænder”, som han udtrykker det. Han klager ikke over den økologiske planteavl.

”Jeg har været økologisk siden 1996, og jeg mener ikke, jeg har haft røde tal en eneste gang,” siger han.

Der er stor snak om, at der sker en stor omlægning i mange lande lige nu. Du er ikke bange for udviklingen?

”Jeg håber da ikke, at priserne falder, men omvendt så kan jeg jo så drille de andre, hvis der sker en lemmingeeffekt, for så er det godt, jeg kun har forpagtet. Så kan jeg da stoppe igen”, griner han.

Føler sig mere som landmand end direktør

Når han solgte Horsens Maskiners aktiviteter, skyldes det, at han gerne ville prioritere sin tid på de øvrige projekter.

”Det er fordi, jeg er landmand. Jeg er ikke direktør. Og så ser jeg ikke mig selv inden for dansk maskinhandel. Som udviklingen er i dag, med strukturændringer, så ser jeg ikke mig selv som direktør for et kæmpe firma.”

Du mener, at kun de store maskinforretninger overlever?

”Der bliver de store, og så bliver der nogle nicher. Horsens Maskiner var mellemklasse.”

Tid til børnene

Derudover er der også helt andre årsager til, at han – ifølge ham – har ledt efter en køber af Horsens Maskiner i fire år:

”Det kan da være, at jeg får lidt mere tid til mine tre døtre,” siger Søren Næsborg med henvisning til døtrene på otte, 10 og 19 år.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.