Lej-en-traktor: Hvor god en ide er det?

Få maskinrådgivers fire gode råd om konceptet.

Til maj kommer Claas og Danish Agro Machinery med et nyt og faststøbt koncept for korttids-udlejning af traktorer i Danmark.

Ifølge teknikrådgiver Kurt S. Mortensen fra Byggeri & Teknik i Herning kan det grundlæggende være en god ide.

”Vi mener, at det er et godt initiativ, som udfylder et hul i markedet, som kun har været sporadisk dækket. Der har været enkelte spillere, som Underbjerg og Hjallerup Maskinforretning, der har gjort noget lignende uden, at det nødvendigvis har været samme produkt, så nu ser vi med spænding, om der er andre i branchen, der kommer til at følge efter”, siger han.

Rådgiveren har fire gode råd, som han mener, du skal tænke over, inden de kaster sig ud i konceptet.

1. Hvad er time-behovet?

”Man skal være opmærksom på, at man som minimum skal leje traktoren i 40 timer. Det er fair nok. De fleste vil nok ligge over det. Men man skal være opmærksom på, hvad det giver af timepris, hvis eks. du lejer traktoren, og du løber ind i regnvejr de næste 14 dage. Det er ikke en kritik af Claas, men det skal man lige have i baghovedet”, siger han.

2. Er der andre alternativer i lokalområdet?

”Hvis man ser på muligheden, så kan man passende se på, om der er andre muligheder lokalt. Man kan jo gå hen til sin lokale forhandler og høre, om han vil tilbyde noget lignende. Det er ikke så sikkert, at han er så vild med at få en helt ny Claas til at køre baghaven, så måske vil han gerne byde sig til”.

3. Hvor står du forsikringsmæssigt, hvis du ramler ind i noget?

”Den tredje ting du skal være skarp på, det er, hvad ens forsikring dækker og/eller forsikringen, som følger med. Et er hvis der sker mekaniske ting. Eksploderer motoren så har Claas jo en forsikring på det. Men løb lige dine forsikringer igennem og undersøg, om du er dækket, hvis du kommer til at ramle ind i noget. Tag i øvrigt imod grundig instruktion på maskine, så du er sikker på, hvordan tingene fungerer, når du skal gå i gang med den”.

4. Kan du få traktortimerne på en anden måde?

”Vi forstår godt, at det er vældig fristende at leje sig til en helt ny traktor. Men har du egentlig behov for den som trækdyr til netop den opgave, der skal løses hos dig? Kan du i stedet få traktortimerne til at slå til på en anden og billigere måde? Måske din nabo har ekstrakapacitet, og I kan samarbejde jer frem til det. Når vi regner generelt på det, så er der stadig mange uudnyttede traktortimer rundt omkring, ikke mindst på større traktorer, hvor det kniber med at få brugt dem til en hæderlig timepris. Men grundlæggende så synes vi, at det her koncept kan være godt til spidsbelastningerne, hvis du eks. har brug for stor trækkræft til en gyllevogn, og skal bruge trækkræft til jordbehandling samtidig uden, at du behøver at gå ud og lave en stor maskininvestering”.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.