Lille maskinstation vil ikke gå ned på udstyr - satser på det nyeste

Tjele Maskinstation råder over en maskinpark, der er til den gode side i forhold til maskinstationens størrelse. Her går man op i at tilbyde det nyeste.

Det kan godt være, at Tjele Maskinstation i Foulum mellem Viborg og Randers ikke er noget stort sted sammenlignet med så mange andre.

Men både maskinparken og interessen for de nyeste maskiner og de nyeste teknologier er i hvert fald over gennemsnittet. Her går man ikke ned på udstyr.

»Jeg er jo vokset op med landbrug og har altid haft en interesse for maskiner og teknik. Vi er jo også nødt til at være med på den nyeste teknik, hvis vi vil have noget at lave. Det er jo noget, kunderne efterspørger«, siger Bjarne Skydt, der driver maskinstationen fra sit fødehjem på Overlundvej.

Han begyndte så småt at køre lidt maskinstation i begyndelsen af 80erne sideløbende med et job som mælkevognschauffør, men da han overtog sine forældres gård i 1990, etablerede han Tjele Maskinstation.

»Ja, og jeg er vokset op på gården ved siden af. Vi har nærmest kendt hinanden altid«, supplerer Bjarne Skydts ægtefælle, Lis Sidelmann, der spiller en teknologisk nøglerolle på maskinstationen sideløbende med et job som laborant hos AU Foulum.

Trofaste kunder

Netop AU Foulum er en af maskinstationens kunder, da Tjele Maskinstation er med til at passe universitets forsøgsmarker. Og det kræver også det rette moderne udstyr med GPS og faste kørespor.

»Men ellers er vores kunder mest kvægbønder. Vi har ikke faste pasningsaftaler. Kunderne ringer til os, når de har behovet, og det er næsten alle faste kunder. En del af dem har vi haft fra starten. De er meget trofaste. Måske fordi de har fundet ud af, at vi kommer, når vi har lovet det«, siger Bjarne Skydt og tilføjer, at distriktet velsagtens breder sig omkring 20 kilometer i alle retninger.

Kommende gyllevogn

Lige nu er der gang i gyllekørslen på Foulum-egnen, og til den del har Tjele Maskinstation en Samson PG 20 og to Samson PG 25.

»Men Gøma har jo udviklet en helt ny gyllevogn, og den er vi noget interesserede i. Den er jo ny og spændende, og det kan godt blive vores næste investering«, siger Bjarne Skydt, der ikke har faste strategier for udskiftning i maskinhuset, og maskinstationen er heller ikke gift med bestemte mærker, hvilket igen betyder, at der er både Fendt, Claas, Case IH og Massey Ferguson i stalden.

»I modsætning til de store maskinstationer køber vi jo kun en enkelt traktor ad gangen. Så vi går jo typisk efter gode tilbud og holder øje med, hvilke mærker der er mest fremme rent teknologisk«, siger Bjarne Skydt.

Ni meter kørespor

Tjele Maskinstation har brugt autostyring siden 2008, og i 2010 konstaterede man en efterspørgsel på faste kørespor i ni meters bredde.

»Vi har i dag en maskinpark, som både bruges i traditionelle markbrug og til markbrug med ni meter faste kørespor. Som GPS-udstyr har vi valgt Topcon RTK med en nøjagtighed på en til to centimeter«, siger Bjarne Skydt.

Han tilføjer, at autostyring og faste kørespor på ni meter anvendes til udbringning af gylle, udkørsel af møg, såning af majs, skårlægning og sammenrivning af græs, ensilering af græs og majs samt mejetærskning og sammenrivning og spredning af halm.​​

Faktaboks

Tjele Maskinstation

  • Beliggende mellem Randers og Viborg nær Foulum.
  • Bjarne Skydt startede i 1981 med at køre lidt maskinstation fra sit fødehjem på Overlundvej 14 samtidig med sit job som mælkevognschauffør. 
  • I 1985 blev det til en fuldtidsbeskæftigelse.
  • I 1990 overtog Bjarne Skydt gården efter sine forældre og skiftede navn til Tjele Maskinstation. 
  • Tjele Maskinstation beskæftiger to-tre ansatte samt gode faste afløsere i højsæsonen.
  • Ægtefællen Lis Sidelmann passer kontor og personale ved siden af sit job som laborant.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.