Markrobotterne er klar - nu skal vi lære dem at kende

Teknologisk Institut rapporterer fra international messe for landbrugsrobotter i Frankrig. Udviklingen er gået fra prototyper til færdige markrobotter, der er i handlen.

"Hvor der tidligere hovedsageligt er vist prototyper og universitetsprojekter er det i år muligt at se en række kommercielt tilgængelige robotter på FIRA 2018. Både den franske startup virksomhed Vitibot og danske AgroIntelli viser på messen de robotter, der skal ud og køre på markerne hos henholdsvis franske vinavlere og danske landmænd i 2019".

Ordene kommer fra sektionsleder ved Teknologisk Institut, Mette Walter, som rapporterer for LandbrugsAvisen fra den internationale messe for landbrugsrobotter, Fira 2018, International Forum for Agricultural Robots, der foregår i Toulouse i Frankrig i denne uge.

På FIRA samles en lang række virksomheder, forskere, rådgivere og planteproducenter med det formål at udveksle viden og erfaring omkring robotter i landbruget.

"At det i dag er muligt at dyrke afgrøder udelukkende ved hjælp at autonome mobile robotter blev vist i projekterne Hands Free Hectare fra England, CENTEOL 2018, som Kuhn og Agreenculture i Frankrig står bag, samt fra projektet Vebots fra Hokkaido Universitet i Japan", lyder det fra Mette Walter, der tilføjer, at mangel på arbejdskraft i landbruget er en af det helt store incitamenter bag introduktion af markrobotter.

"Det var budskabet fra Californien, Europa, Japan og Australien. Det er især til de ressourcetunge opgaver som mekanisk ukrudtsbekæmpelse og høst af specialafgrøder, hvor markrobotterne hurtigt kan vise deres berettigelse. Bæredygtig produktion og bekymring for jorden struktur er også med i overvejelsernene når der udvikles robotter", siger Mette Walter.

Sikkerhed på rette vej

Sikkerhed og manglende lovgivning på området, er en af de bekymringer, der er omkring introduktion af robotter. I Frankrig er en gruppe forskere, robot- og elektronikvirksomheder gået sammen i organisationen RobAgri. Her skal der sættes fokus på standardisering, certificering og test af robotterne, så planteavlerne ved hvad de investerer i.

Undervisning af planteavlere og rådgivere var et gennemgående tema på konferencen. Man skal lære at bruge teknikken, lære at kalibrere maskinerne og rådgive om brugen, var budskabet fra et landmandspanel fra Frankrig og Californien.

"Undervisning, test og sikkerhed er netop i fokus i Promillefonds projektet, Test af autonome mobile robotter i planteproduktionen, så vi er på rette vej i Danmark", siger Mette Walter, der til gengæld i Frankrig oplevede, at ikke alle ser markrobotter, som en positiv udvikling.

"En gruppe franske demonstranter afbrød Thomas Engel fra John Deere, netop som han ved at give sit bud på udviklingen fra autostyring af traktorer til autonome robotter. Efter en kortere afbrydelse med franske slagord og bannere, kunne konferenceindlæggene fortsætte", slutter Mette Walter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.