Maskinhandlen efter hård sommer: Grebet løsner sig

Den døde stemning i dele af branchen begynder at vende flere steder, lyder meldingen.

I løbet af sommeren forlød det flere steder i maskinbranchen, at handlen var gået mere eller mindre i stå.

Markedssituationen er dog langt fra fastlåst kort tid før, at maskinsalget endeligt falder på plads for 2018, lyder det fra en række aktører i branchen til LandbrugsAvisen.

Hos Claas-forhandleren A.P. Jørgensen i Ribe er man ikke ramt af nogen krisestemning i dansk landbrug.

”Maskinstationerne investerer stadigvæk. Vi har godt med ordrer til næste sæson på finsnittere og græsudstyr”, siger direktør Jim Thygesen, og fortæller, at han eks. på førstedagen af Agromek afsluttede handler på to traktorer og en skårlægger. Han ser ikke et dårligere 2019 foran sig.

"Jeg tror, at vi holder skansen. Det tror jeg ikke gør sig gældende i hele branchen, men vi på vores egn har man vandet afgrøderne, og det gør en forskel”, siger han.

Hos kollegaen blandt Claas-forhandlerne, Kolding Maskinforretning er man heller ikke nedslået over markedssituationen.

”Her hos os bliver 2018 det bedste salgsår, vi har haft. Mange af ordrerne blev lagt ind i slutningen af sidste år, så det er først i 2019, at vi ser resultatet af krisen. Det bliver nok lidt dårligere næste år end i år, men jeg er ikke nervøs for, at det går helt i stå. Der sker noget handel set fra Kolding Maskinforretning”, siger direktør Henrik Thomsen.

Hos maskinproducenter som Bogballe og Samson lyder meldingen, at der er god stemning i branchen. Samson har holdt sig salg i Danmark i år – og ser fremgang på flere markeder. Bogballe ser et generelt fint marked.

”Jeg synes ikke, at det er sløvt og at stemningen er dårlig. Men Danmark er nok det sted, hvor man har været hårdest ramt af tørken”, siger direktør Nils Jørn Laursen.   

Flere tilbud ude nu

Hos Deutz-Fahr importøren HCP har efteråret været ganske stille, lyder erkendelsen. Til gengæld har de seneste uger budt på opløftende tegn.

”Høsten har været rigtig dårlig traktormæssigt for os. Men vi har fået flere tilbud ude i de seneste uger. At vi nu snakker tilbud, er ikke det samme som, at det giver handler for dem alle sammen, men det er en strømpil for, at det løsner sig. Vi har også solgt flere traktorer på årets Agromek”, siger direktør Lars Wear.

HCP har en større del af sin omsætning i de andre skandinaviske markeder. Norge var hårdt ramt af tørken, men da landmændene og branchen mødtes på deres svar på Agromek, Agroteknikk for kort tid siden, blev der handlet på højt niveau.

”Her er krisen afblæst. Den norske regering lagde et sikkerhedsnet ind under landmændene, hvor de gik ind og dækkede avlsnedgang under 70 pct. af normalen. Der blev handlet flere hundrede traktorer på messen”, oplyser han.

Hos forhandleren O. Søndergaard & Sønner genkender direktør Lars Søndergaard billedet.

Emneord agromek

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.