Maskinhandler efter ”tyndt” regnskab: Landbruget må sande, de skal betale mere

Maskinhandler Jesper Kragmann kalder indtjeningsniveaet utilfredsstillende hos sig selv og i branchen.

Et overskud på halvanden mio. kr. før skattefar får sin del.

Maskinhandler Jesper Kragmann, der er indehaver hos Kragmann A/S, er langt fra tilfreds med sin egen forretning og branchens generelle evne til at tjene penge i de her år.  

”Der er nogle enkelte med nogle importagenturer, der tjener tilfredsstillende, men ellers er vi mange, som har en indtjening, der er en tynd kop the. Det er ekstremt vanskeligt. Jeg tror, at landbruget må sande, at de skal betale mere for den service, de skal have. Sammenligner du timelønnen, du kan tage på et Audi-værksted, så ligger den omkring 50 pct. højere end i vores branche. Det er ikke rimeligt, at vores branche hænger så meget efter, når du sammenligner det udstyr vores folk skal bruge, og det uddannelsesniveau de har”, siger han.  

Er det ikke bare konkurrencen, der virker?

”Jo, det kan du sige. Men det kan ikke blive ved med at gå. Hvis du ser bort for udviklingen på aktiemarkederne i de her uger, så kan du jo se, at det havde betalt sig bedre over tid at sætte pengene i aktiemarkedet i stedet for at arbejde fra tidlig morgen til aften med 30 ansatte. Det må jo ende på et tidspunkt”, siger han.

Forretningen med det solide grundlag

Mens maskinforretningens afkastningsgrad ligger på to procent, så har Kragmann for branchen en skyhøj soliditet. Egenkapitalen er velpolstret på den gode side af 50 mio. kr. Soliditetsprocenten er følgelig også flere ti-tals over branchesnittet med 51 pct.  

Bag tallene gemmer der sig nogle gamle specialer, der over tid har opbygget stødpuderne. En af dem har været handel med brugte traktorer - og mejetærskere i ind- og udland.

Maskinhandleren er særligt eksponeret for handlen med mejetærskere med en meget stor portefølje af især brugte mejetærskere.

Det nye regnskab betegner perioden 2019, der kom lige i halen på den meget usædvanlige knastørre 2018-høst. For et år siden erklærede han sig tilfreds, hvis året efter kunne indbringe et overskud. I starten af 2019 blev der nemlig kun handlet meget få mejetærskere. 

Salget endte med at gå rimeligt.

”Vi sælger årligt et sted mellem 40 og 80 mejetærskere. Det normale er, at der sker rigtig meget salg lige op til og under høsten. Det skete ikke i 2018, men det kom igen i 2019”, siger han og beretter om et salg på nogen og halvtredsstykker.

For nylig opkøbte Kragmann New Holland-forhandleren Maskinpartner i Vejle med 14 ansatte. Forretningen i Vejle kører videre i samme navn. I øjeblikket er Kragmann på jagt efter flere sælgere til sin nye virksomhed. På sigt udelukker han ikke, at han kommer til at købe flere forretninger eller indgå i andre konstellationer.

”Vi har købt op for at blive mere konkurrencedygtige og på sigt lave et bedre resultat, når vi får det til at fungere. Jeg tror, at det bliver færre udbydere i markedet, og dem vil vi være en del af”, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.