Maskinhandler: Man overvurderer, hvad man egentlig er værd i vores branche

Kragmann købte forleden maskinforretning i Vejle op for at styrke sig i konkurrencen i en branche, hvor store spillere har købt op de senere år. Men det er ikke let at komme til, lyder det.

Det er nogle år siden, at indehaveren Jesper Kragmann bag maskinforretningen Kragmann i Middelfart udtalte, at Fyn – underforstået hans nuværende hovedområde som maskinhandler – er fin, men for lille.

I fredags lykkedes det så komme ud over Fyns grænser, da maskinhandleren kunne annoncere, at han fremover også bliver ejer af Maskinpartner i Vejle.

Selvom fusionerne og opkøbene har været mange igennem de senere år i branchen og Kragmann er en af de maskinhandlere med en pæn bagvedliggende egenkapital, så mener han ikke, at det har været let at komme videre med opkøb og strukturudviklingen.    

”Fundamentalt set er problemet i vores branche, at man overvurderer, hvad ens egen virksomhed er værd. Derfor er det svært at lave akkvisitioner i den her industri medmindre virksomhederne er udfordret. Vi ser udelukkende på det her med købmandsmæssige briller. Er der en forretningsmæssig mulighed, så er vi interesserede”, siger han og siger ja til, at der godt kan være fornuft i flere opkøb og fusioner i de kommenende år, hvis ellers den rigtige mulighed byder sig.

”Vi er i bund og grund en købmandsforretning. Alle steder hvor vi kan købe for mindre, end hvad vi synes, at det er værd, så er det jo interessant”, siger han.

Glad for service i Jylland

For Jesper Kragmann, der i øvrigt selv bor vest for Lillebælt, er en af pointerne, som man kunne læse om i LandbrugsAvisen i weekenden, at Kragmann nu også kan henvise til et værksted i det jyske.

”Der er en mental barriere, hvor Lillebælt er. Vi har folk, der køber maskiner over Lillebælt, men det er sjældent, at de kører over Lillebælt efter service. Det giver også noget kritisk masse med flere servicebiler. 

Hvor stort et hop er det for jer?

”På servicesiden bør det blive 50 pct. forøgelse, når vi får det hele til at fungere optimalt. Men de skal køre videre selvstændigt. Det er en forretning mange 100 års erfaring. De har deres DNA, og vi skal finde, hvor vi begge er svage og stærke og sammen udvikle hinanden. De fortsætter med samme lederskab, og det er kun aktierne, som skifter hænder”.

I lægger ikke det hele sammen?

”Nej, jeg vurderer Maskinpartners omdømme og good will som værende mindst lige så godt som vores. De har været etableret som forhandler i mange år, mens vi faktisk er yngre, og har været den frie købmand, så af ydmyg respekt for deres omdømme og forretning, så skal den køre videre. Den har været udfordret økonomisk, men det har vi fundet en løsning på. Derfor tror jeg, at der kommer noget positivt for alle dem, der arbejder der. Det er aldrig sjovt at stå i det, men nu kommer der lys i tunnelen og et stort rygstød”, siger han.

Hvorfor er det egentlig interessant at udvide?

”Jeg har sagt, at Fyn er fin, men for lille. Her var der en mulighed for mig for at gøre mig mere attraktiv og mere langtidsholdbar som leverandør, og på sigt tror jeg også, at det vil gøre min forretning mere interessant. Vi skal finde en plads for os i et puslespil, hvor f.eks. John Deere og Claas er gået til én aktør og Raiffeisen Waren er gået stort ind hos Fendt. Enten kommer der nye muligheder for os, eller også er vi blevet mere interessante at fusionere eller samarbejde med«.

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.