Maskinhandlere fik bedre bundlinje

Maskinhandlere fik fremgang på 30 pct. i deres resultat i 2017.

Maskinhandlerne fik et pænt løft i deres indtjening i 2017.

I snit leverede de i sidste års regnskaber et primært resultat på ca. 1,5 mio. kr. mod knap 1,2 mio. kr. året før.

Det fremgår af Dansk Maskinhandlerforenings nye regnskabsanalyse af branchens økonomi baseret på tallene for hovedparten af medlemsvirksomhederne.

Fremgangen betyder, at når maskinhandlerne fredag samles til deres årlige generalforsamling, hvor de iøvrigt fejrer deres 100 års fællesskab i foreningen, er det med et stigende økonomisk fundament under sig.

Efter mange års polstringsgrad i branchen med en soliditet i snit på omkring 27 pct., er branchestandarden hos maskinforretningerne nu hoppet op over 30 pct.

Det glæder Dansk Maskinhandlerforenings direktør Klaus Nissen.

»2017 betyder ikke, at træerne vokser ind i himlen. Men udviklingen er udtryk for, at maskinhandlerne har forstået at konsolidere deres forretninger, hviket de er nødt til, så der er nogen, der kan give service til landmanden i morgen«, siger han og minder om, at branchen har taget ved lære af finanskrisen.

»Under finanskrisen blev rigtig mange forskrækkede over, hvor lidt polstrede de egentlig var. Derfor har der i de sidste ti år været et kontinuerligt fokus på at få tilpasset omkostningerne«, siger han.

Aktiver for 3,7 mia. kr.

Ifølge analysen har de 118 virksomheder samlet aktiver for ca. 3,7 mia. kr. En del af aktiverne er varebeholdningen af nye og brugte maskiner.

Mens der blev indregistreret en del nye traktorer i 2017, peger pilen i øjeblikket den anden vej i 2018, hvor traktorsalget foreløbig har ligget tyve procent under sidste års niveau.

Ifølge Klaus Nissen betyder det ikke, at økonomien isoleret set her og nu er ramt af nedgangen i traktorsalget.

»Traktorsalget fortæller ikke noget om økonomien isoleret set i maskinforretningerne. Men traktorsalget kan være en indikation på, hvordan indtjeningen bliver om nogle år. De nye traktorer er pipelinen til kommende værkstedsarbejde. Har man lavere salg, så kommer der potentielt til at mangle noget arbejde«, siger han.

Uklar succesformel

Ifølge analysen har otte ud af ti maskinhandlere i dag overskud i deres drift.

Dermed er sidste års niveau intakt. Der findes ikke en direkte rød tråd mellem, hvem som klarer sig godt eller skidt.

»Der er ikke én opskrift. Hos de større maskinforretninger, der klarer sig godt, er en af overskrifterne, at man har fået tilpasset administrationen. Hvis de ikke har tjent penge, har man typisk ikke fundet rationaliseringsgevinster«.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.