Maskinhandlere solgte for 11 milliarder kroner i 2020

Bedre salgstal end længe og forbedret bundlinje hos landets maskinhandlere i 2020.

De danske maskinhandlere løftede omsætningen med ca. 14 procent sidste år.

Det fremgår af en ny analyse, som deres organisation Dansk Maskinhandlerforening fredag fremlægger på deres generalforsamling i Herning .

Hos maskinhandleren opleves omsætningen relativ stabil, da man igennem mange år har ligget et sted mellem ni og 11 milliarder kroner omsætning – alt efter op- og nedture i landbruget.

Den voksende omsætning kommer til trods for, at traktormarkedet var nede med ca. 12 procent det år. Flere faktorer som øget fordeling af salget på større traktorer og godt salg af andre maskiner kan have spillet ind.

Formand Jens-Aage Jensen peger f.eks. på et meget stærkt salg af maskiner til kartoffelavlen sidste år.

"2019 gav virkelig nogle udfordringer i at få ting bjærget, og det var der nogle, som noterede sig, og det var med til at skubbe på en historisk høj afsætning i den del af branchen i 2020", siger han.

Aktuelt oplever man mange forespørgsler på nye maskiner, men der er også en vis forbeholdenhed i forhold til at gennemføre handlerne.

"For kartoflernes vedkommende blev det oplyst, at acontoafregningen ville blive sat ned. Forbruget faldt under corona. Men nu tyder det på, at hjulene er kommet i gang igen, men det tager noget tid, inden det lige vender igennem de forskellige led", siger han og bemærker, at de svage svinepriser også kan mærkes, mens de høje kornpriser tæller den anden vej de steder, hvor planteavlerne står stærkt.

Tjener mere

Den øgede omsætning afspejles også i regnskaberne, hvor Dansk Maskinhandlerforening har analyseret regnskaberne hos 109 medlemsvirksomheder, der samlet set står for en meget stor del af de handlede maskiner i Danmark.

Ifølge analysen har tre ud af fire maskinhandlere haft fremgang på deres bundlinjer, hvor de i snit har fordoblet deres primære resultat fra 1,3 mio. kr. året før til 2,6 mio. kr. i 2020.

Trods svagt stigende soliditet i branchen – i snit på 26,2 pct. mod 23,9 pct. året før – bemærkes det også, at maskinhandleren har flere varer stående på hylderne og med et niveau på 33,5 mio. kr. i snit i varelager siden 2013.

Strukturen i branchen gaber over store forskelle fra maskinhandlere med over 200 ansatte og en omsætning mellem en halv og en hel mia. kr. og til helt små virksomheder med en håndfuld ansatte og en omsætning på under 15 mio. kr.

Faktaboks

De danske maskinhandlere:

  • Antal ansatte i branchen: Ca. 3.000.
  • Primært resultat i snit på 2,6 mio. kr. i 2020.
  • Ny analyse udarbejdet af Dansk Maskinhandlerforening ud fra 109 medlemsvirksomheders 2020-regnskaber.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.