Maskinstation afslutter presning af 50.000 baller forrygende hurtigt

For indehaveren af maskinstationen Halm 80 på Fyn har årets arbejde med presningen gået forrygende, hvor sidste balle kommer i hus i dag.

Det går bare rigtig godt.

Vi fanger ugens profil Christopher Jensen fra maskinstationen Halm 80 i Skalkendrup mellem Nyborg og Kerteminde på Fyn, mens de sidste baller presses.

Syv Krone-pressere har været i arbejde siden 27. juni – og i dag kommer afslutningen altså 14 dage før forventet – og med en klar margin til afslutningen sidste år 5. september.  

”Da vi startede havde vi lidt udfordringer med fem mand på ferie, fordi høsten kom så tidligt. Men ellers har det bare kørt derud af”, fortæller han.

På et normalår er der dage, hvor maskinerne må stoppe og der skal startes op igen mellem byer og sol. I år har det kørt efter en snor.

Presserne, der laver 90x120 baller, blev skiftet sidste sæson, og har kørt fint igennem i år også.

Ballerne bliver stablet sammen 36 styk på et læs, der samlet vejer mellem 18 til 20 ton.   

Mens store dele af landet har døjet med, at der ikke kunne etableres vinterafgrøder sidste efterår, og dermed har haft nogle vårafgrøder, som har slidt gevaldigt i tørken og dermed givet meget lidt halm, så har situationen ikke været så drøj i Halm 80’s primære dækningsområde på den nordøstlige del af Fyn.

”Det er nogenlunde et normalår for os. Alle vårafgrøder har der ikke været noget halm på, men der har været sået en hel del vintersæd her i området, så det har reddet os”, fortæller han.

Bytter mere halm i tørken

Udover at presse de mange halmballer og køre maskinstation med en 40 fods mejetærsker, så er en del af forretningen også halmtransport med fire lastbiler.

Ifølge Christopher Jensen er den rene trafik med halm mellem landmænd stigende denne sommer.

”Vi flytter meget halm rundt i landet, hvor vi bare kommer og flytter det, end vi plejer. Det er lige fra Sjælland til Jylland og sågar den anden vej. Det er der noget mere gang i, end det plejer. Der er mange, som gerne vil dække sig af nu”, siger han og fortæller, at det typisk transporteres mellem folk, som kender hinanden.

Blev indehaver sidste år

For Christopher Jensen er arbejdet med presning og transport og halm langtfra nyt. Virksomheden er han født ind i, og sidste år kom han også ind i ejerkredsen hos Halm 80, som han siden 2012 har været daglig leder for.

”Jeg har sådan set altid været her”, lyder det med et smil over telefonen.

Selvom sommeren har stået i halmens tegn, så nåede han tidlig sommerferie med en uge på Mallorca tilbage i uge 25.

De seneste mange uger har arbejdsdagen heddet fra syv morgen til sen aften eller efter midnat. Selv runder han 12.000 baller med presseren, og tre pressere når over 10.000 baller denne sommer.  

Han fortæller, at både han og chaufførerne ser frem til lidt mere normale arbejdsdage fremover.

”Vi transporterer halm hele året rundt. Jeg har en flok chauffører, som nu skal prøve at finde ind i en normal arbejdsrytme igen”, siger han.   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.