Maskinstationen: »Vi har gps på det hele«

Hos Vesthimmerlands Maskinstation, der ligger i hjertet af det vesthimmerlandske kvægområde, har man taget de moderne teknologier til sig. I øjeblikket er det gyllesæsonen, der tæller.

I papirudgaven af LandbrugsAvisen Maskiner besøger vi hver gang en maskinstastion. Denne gang har vi været forbi Vesthimmerlands Maskinstation. For at vise, hvad du kan forvente, når vi skriver om maskinstationer i papiravisen, har vi denne gang også lagt artiklen ud på LandbrugsAvisen Maskiner på nettet.


Den digitale værktøjskasse er i den grad taget i brug hos Vesthimmerlands Maskinstation mellem Aars og Farsø. Her oplever indehaver Jesper Sørensen, at kunderne mere og mere tænker i præcisionsjordbrug, og teknologierne gør også arbejdet nemmere for hans medarbejdere.

»Vi har GPS på det hele. Det er vi nødt til, for det er det, som kunderne efterspørger. Ellers bliver vi hægtet af. Og det gør også arbejdet nemmere for chaufføren. Jeg tror efterhånden, at det er de færreste, der køber maskiner, som ikke har præcisionsudstyr«, siger Jesper Sørensen, hvis maskinstation befinder sig lige i hjertet af et stort område domineret af kvægbrug.

»Og for mange af dem er det afgørende, at vi har NIR-sensorer og mulighed for udbyttemåling. Lige nu er det vel halvdelen, der gerne vil have, at vi udfører udbyttemålinger, men andelen er stigende«, siger Jesper Sørensen, der, siden han startede med maskinstation i 1999, har oplevet, at de moderne landmænd har sat sig meget grundigt ind i tingene.

»Landmændene er topprofessionelle i dag, og det stiller også større krav til os«, siger Jesper Sørensen.

At finde dygtige folk

Men på lidt længere sigt står maskinstationen over for en udfordring, som Jesper Sørensen deler med andre i branchen.

»Jeg skal lige sige, at jeg har meget dygtige medarbejdere i dag. Men jeg kan godt forudse, at det i fremtiden kan blive en udfordring at finde dygtige traktorførere, som gerne vil køre, og som også vil gøre en indsats, selv om klokken har passeret 16«, siger Jesper Sørensen.

Men netop nu er han godt hjulpet, og han tænker også på sine medarbejdere, når han køber nye maskiner. I mange år har han nemlig udelukkende haft New Holland traktorer, men for to år siden lod han en flok John Deere komme ind.

»Men jeg har en dygtig maskinfører, som sværger til New Holland. Og hvis det gør ham glad at køre i marken med en gyllevogn i en New Holland traktor, så skal han have lov til det. Så jeg beholder nok begge mærker«, siger Jesper Sørensen.

Mere at passe

Som så mange andre maskinstationer oplever Vesthimmerlands Maskinstation, at man får flere og flere pasningsaftaler i hus.

»Ja, vi får mere og mere at lave. Mange landmænd er i en nedslidningsproces, hvor de fortsætter indtil deres materiel er ved at være slidt ned, hvorefter de lader os passe det hele. Kunderne kommer også geografisk længere og længere væk fra«, siger Jesper Sørensen og tilføjer, at den øgede arbejdsmængde også øger behovet for hyppigere maskininvesteringer på maskinstationen.

»Der kommer jo nærmest nyere traktorer til hvert år og også en ny snitter hvert år. Og her til sæsonen har vi lige købt endnu en ny gyllevogn, en Samson PG 28«, siger han.

Det kribler

Netop nu er medarbejderne på Vesthimmerlands Maskinstation i færd med at gøre alt grejet klar til gyllesæsonen.

»Lige nu kribler det nærmest i fingrene efter at komme derud og komme i gang«, siger en af maskinstationens unge traktorførere.

Faktaboks

Vesthimmerlands Maskinstation

  • Maskinstationen mellem Aars og Farsø tager sig af alle landbrugsopgaverne.
  • Ligger midt i et stort område, der er domineret af kvægavlere.
  • Blenstrup Maskinstation i Blenstrup ved Skørping er også en del af forretningen, nærmere bestemt entreprenørdelen.
  • Indehaver Jesper Sørensen har drevet maskinstation siden 1999.
  • I 2008 opkøbte han Borregaard Maskinstation og sidste år Blenstrup og Rækkeborg maskinstationer samt Fuglsang Spulerservice.
  • I alt 34 ansatte.

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.