Maskinstationer: Triste, danske særregler fra 1955 spænder ben

DM&E undrer sig over efter, at traktorimportør måtte trække bæltetraktorer fra markedet.

De danske maskinstationers interesseorganisation DM&E går nu hårdt ud mod danske særregler, der gør det svært at køre med bæltetraktorer i Danmark.

Selvom nye EU-regler gør bæltetraktorer godkendte på alle veje i EU, så spænder danske regler med rødder i lovregulering fra 1955 ben for dem på danske veje, da de ikke må veje mere end 16 tons.

Forleden trak Agco derfor officielt salget af deres Fendt-bæltetraktorer fra det danske marked.

DM&E har respekt for beslutningen, men undrer sig over reglerne.

- At reglerne også stammer fra tiden, hvor den kolde krig herskede, vidner om, at danske politikere samt myndigheder ikke har fulgt med tiden. Ifølge DM&E er flere af disse moderne landbrugsmaskiner TMR-godkendt. Det vil sige, at de er vurderet i forhold til slid på vejene og til trafiksikkerhed, lyder det fra DM&E.

Deres chefkonsulent på agro-området Kasper Kjær Jensen betegner situationen som trist.

- Selve lovgivningen blev lavet i en periode, hvor bælter altid var lavet af stål, og hvis de skulle være ”vejvenlige”, blev de monteret med gummiklodser. Dette stadie er vi for længst forbi, siger han i en pressemeddelelse.

Han kalder de danske regler for konkurrenceforvridende.

- Vi mener, at der er en restriktion i forhold til varer og ydelsers frie bevægelighed over grænserne i EU. Det er direkte konkurrenceforvridende, at specielle maskiner kan færdes mere frit i vores nabolande, men de samme køretøjer oplever store restriktioner for at komme rundt på de danske veje. Når det så er sagt, har vi stor respekt for Fendts beslutning, siger han endvidere.

Ifølge DM&E reducerer bælterne de tunge maskiners belastning bedre end de alternativer, som landmænd og maskinstationer må ty til i den praktiske hverdag.  

- Som reglerne er i dag, er maskinstationernes eneste mulighed for at fordele dette tryk ved at øge trædefladen i bredden. Dette er til stor gene i trafikken, og i sidste ende ikke nær så godt for jorden som bælter, fortæller Kasper Kjær Jensen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.