Morgenposten: ”Når der mangler en hydraulikventil, så rammes alle”

Vacciner og forår til trods, så er der kommet knas i traktorforsyningerne. Fendt lukkede fabrikken forleden, men de andre fabrikker bøvler også, lyder det her i maskinernes eget nyhedsbrev.

God mandag morgen,

Vi kan både byde på en god del sol, lidt frost og video af en hel ny dansk maskine – og så en lidt hakkende udsigt for leveringer af nye traktorer her til morgen.

Ja, ja velkommen til ugens sædvanlige mandag morgens gennemgang af nyhedsstrømmen indenfor maskinel til og fra landbrugets verden.

Den mest dramatiske nyhed på det seneste er uden tvivl, at Fendt forleden måtte indstille produktionen. Der mangler simpelthen forsyninger af komponenter til produktionen. Men Fendt står langt fra alene med en hakkende produktion – mere om det lige om lidt.

Samson har født en Genesis

Først er det tid til lidt film. Min kollega John Christensen skød en fremragende film forleden, da Samson viste en ny gylleteknik frem på en mark i Sønderjylland med efternavnet Genesis. Vognen skal efter planen køre test i foråret.

Se filmen, som her på denne så stolte danske filmmorgen får Landbrugets egen lille Oscar:

 

 

Og læs mere her:

Video: Ny Samson gyllevogn bliver længere og får større hjulmontering

Stor pris til FarmDroid

At en dansk robot kan køre rundt og så og rense afgrøder uden brug af kamerateknologi men med en meget præcis gps og uden en traditionel motor vækker opsigt i Frankrig.

Den store landbrugsmesse Sima har netop uddelt priser til de største innovationer i branchen - og her kiler FarmDroid sig med i det fine selskab.

Dansk maskine får pris på Europas største landbrugsmarked

Maskinchef: Alle er ramte

Og så til historien bag overskriften, der refererer til de hakkende leveringer af nye traktorer. Fendt måtte som bekendt melde pas til at producere nye traktorer i denne uge. Det er simpelthen ikke muligt at få alle delene hjem.  

Danish Agro`s maskindivision, Agribusiness Machinery, er selv distributør af Fendt i Tjekkiet, men også New Holland i Polen og ikke mindst for Claas i en række nordiske og baltiske lande.

CEO Jens Skifter bekræfter, at det i øjeblikket er alle mærker, som mærker udfordringer med at få komponenter hjem til tiden til produktionen og siden få fragtet deres varer rundt.

»De globale fødekæder er udfordret hos alle de globale producenter, fordi når man går tre-fire led tilbage, så er der eks. på printplader eller chips bare en håndfuld globale producenter, som arbejder på det marked. Når de har vanskeligt ved at levere en komponent, eller der mangler en hydraulikventil fra en anden leverandør, så rammes alle«, fortæller han i en historie, som vi havde med i ugens papirudgave af LandbrugsAvisens journalistik.

Den kan også læses online:

Midt i boom må traktor-fabrik stoppe

Fremtiden er ankommet i vinmarken

På det seneste har vi skrevet om en eldreven amerikansk traktor, der både deler navn med cafeteriet på en dansk rasteplads og kan køre selv uden en fører. Nu er der nyt om Monarch traktor igen.

Den er nemlig ude hos første kommercielle kunde, lød det forleden. Dermed er der elkraft til produktionen af en kendt californisk chardonnay hos farmen Wente Vineyards.  

Fortiden var også vild

Men vi skal også en tur tilbage i tiden her til morgen. Der blev også tænkt vilde tanker tilbage i tiden. Min kollega Maria Hjort fandt på side 17 22. april 1961 forleden lidt af et eksperiment i vores journalistiske stamfader, Landsbladet to Ford Dexta’er, der kørte fire dage non stop og pløjede.

Det må have været voldsomt, når der blev berettet om mere end 150 tønderlands pløjning i datidens målestok….  

Hop med i arkivet:

Fra arkivet: Ford Dexta i fire dages non-stop pløjning

 

Sker i ugen

Torsdag skal vi høre nyt fra Agco, som sender deres første kvartalsregnskab på gaden.

Hvis I har været til bageren for nylig, så har I måske opdaget, at der er hveder på hylderne. Min datter kalder dem for småkedelige theboller – men jeg glæder mig nu til torsdag aften og varme hveder fra ovnen. Her på redaktionen fejrer vi St. Bededag fredag med en særsektion for maskiner i avisen, hvor vi bl.a. byder på et større tema om græsmaskiner og en snak om nyt maskineri Sdr. Farup Maskinstation.

Men først skal der arbejdes – ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.