Morgenposten: ”Verdens mest utrolige maskine skal så med 14 meter”

Der er nyt om maskinen, som kan alt – og så varmes der op til en afgørende dag for messen Agritechnica i maskinernes faste nyhedsoverblik.

God mandag morgen,

Den store landbrugs- og maskinmesse i Agritechncia stjæler i øjeblikket en del af overskrifterne. Dels fordi der er spænding om vi overhovedet skal til Hannover i februar næste år – og så også fordi der blev præsenteret en række spændende nyheder i sidste uge, da årets nyhedspriser blev uddelt. Især præsentationen af maskinen, der kan ALT – etablere såbed, så, sprøjte og høste fra tyske Nexat vækker overskrifter. Svenske Väderstad skal levere noget indmad og fortæller om lidt mere om deres arbejde med at lave såkaldte såmoduler til maskinen igennem de sidste to år.

Auto-vækkeur i mejetærskeren

Hvis man er lidt morgentræt, så er det jo forståeligt sådan en mandag morgen. Men bare rolig. Russerne har lavet en opfindelse, som faktisk også fik en nyhedspris på Agritechnica.

Producenten Rostselmash, der bl.a. bygger traktorer og mejetærskere, har lavet et avanceret kamera, der følger dine hovedbevægelser og ansigtsmimik. Mærker den, at nu er du ved at falde i søvn… så BIB.

Læs mere her:

Russere klar med løsningen, så du ikke falder i søvn bag rattet

Danskere vandt også priser

Jeg husker, at præsident Obama ofte sagde rosende, når han besøgte mindre lande som Danmark, at de med deres engagement bokser i en vægtklasse, der er højere, end deres egentlige berettigelse.

Når man ser på årets medaljehøst ved Agritechnica, så ville Obama have sagt det samme om de danske maskinproducenter. Godt nok søgte kandidater som Samson og Stoneless også metal forgæves for deres opfindelser, men til gengæld kan vi være stolte over, at det blev til dobbelt dansk sølv for Fasterholt og AgroIntelli.

Fasterholt får sølv for en selvkørende vandingsmaskine med bom og større kapacitet end hidtidige bomvandingssystemer. 

Fasterholt

Den anden går till AgroIntelli for en fuldautomatisk broccolihøster på Robotti-platformen, der kan høste otte gange så mange broccoli i timen som et menneske.

Selvkørende vandingsmaskine og robothøster: Danskere snupper stor Agritechnica-pris

Multimaskinen: Väderstad har været med i test i to år

Og så til historien bag overskriften i dag. Den store Agritechnica-vinder er en multimaskine, som man nok ikke lige havde gået og troet eksisterede. Den er kort sagt ret utrolig. Hjernen bag hedder Kalverkamp er en veteran i den tyske maskinindustri, som har lavet et firma sammen med sønnen, Kalverkamp Innovations – og derefter har de lavet firmaet Nexat for at bygge og promovere fremtidens maskine.


Fotos: © NEXAT GmbH

 

Helt kort er maskinen udtænkt til at kunne udføre stort set alt i marken – og kan gøre det selvkørende uden, at piloten behøver at sidde på maskinen. Der er dog en kabine, hvis man skal køre den på vejen eller følge med i, hvad der sker i marken. På sin vis er det en mega-robot, når den slipper sine 1.100 hk løs og ellers sår, harver, sprøjter eller høster, mens bælterne ude i 12 meters sporvidde giver minimalt overkørsel af marken.

Ifølge en ny artikel hos Profi, så har Väderstad været med de sidste to år som leverandør af såkaldte harve- og såmoduler under testkørsler på store marker i Ukraine. Netop nu kører der to enheder, og i starten er det tænkt, at den skal køre med såenheder, der nok havde sendt min far i chok, mens han driblede rundt med en fire meters Nordsten i sin tid.

”I starten er det tænkt, at den skal køre med bredder på 14 meter, og senere vil vi lave forskellige bredder i henhold til systemet”, lyder det fra produktchef Fredrik Gustafsson til Profi.

Apropos størrelsen så er motorkræfter på 1.100 hk jo også en slags. Er diesel så fremtiden? Det siges i hvert fald, at tanken er, at den engang i fremtiden skal køre på brintbaserede brændselsceller.

Læs mere hos os:

Guldmedalje på Agritechnica siger farvel til traktoren, som vi kender den

Se mere om producenten

Efter 11 måneder: Danmarks mest solgte er john deere

Her til morgen har jeg også trukket lidt tal til jer.

Året er jo ikke slut, og december plejer at give store forskydninger i traktorstatistikken. Men til og med november er John Deere en solid nr. 1 på det danske marked med 288 nyregistrerede traktorer, mens Case IH med 236 traktorer indtager andenpladsen tre hestekræfter foran New Holland.  Suverænt mest indregistrede traktor tilhører Case IH med… ja som sædvanlig igennem længere tid Puma 240 CVX.

Masser af maskiner solgt på trods

Vi kan også lige nå en nyhed mere fra den tyske maskinbranchen. Trods bøvl med at få mikrochips og diverse komponenter, så bliver der altså samlet maskiner syd for grænsen. Faktisk forventer brancheforeningen for proucenterne, VDMA, at omsætningen stiger med 14 pct. i 2021 og at der fortsat vil være høj efterspørgsel og levering af maskiner et godt stykke tid ind i 2022.  

Frisk på ny pick-up?

Vi skal også nå en nyhed til at køretøjer, vi kan køre rundt mellem farmene i. VW barsler med en ny Amarok pick-up - og har lagt de første billeder ud.

Hør mer via: VW udsender teaser om næste Amarok

 

Sker i den kommende tid

I dag forventer vi, at Agritechnica afholder pressemøde. Og man skulle være et skarn, hvis man ikke frygter, at det bliver den endelige aflysning af næste messe, som ellers skal afholdes i slutningen af februar.

I næste uge udkommer årets sidste udgave af TraktorTech. Jeg må sige, at det har været ualmindeligt sjovt for en, som (faktisk!) elskede historieundervisningen i skolen at være med til at skrive og producere indholdet. Den byder nemlig på 44 siders tur tilbage til 1980’erne.

Bestil den via vores shop på Landbrugsmedierne.dk

 

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.