Morgenposten: Bare rolig - mejetærskeren tænker for dig
Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. nærmere på selvtænkende mejetærskere, som for alvor får sit gennembrud hos danske landmænd i år.

God mandag morgen,

Mand eller maskine?

Hvem indstiller en mejetærsker bedst?

Den selvtænkende mejetærsker er blevet lanceret i mange varianter indenfor de seneste par år, når der har været maskinmesser i ind- og udland – og med et regn af priser til de forskellige fabrikaters systemer til følge.

Nu bliver det så for alvor hverdag på en række bedrifter og maskinstationer i Danmark denne sommer.

Mere om omfanget af solgte ”selvtænkende” mejetærskere lige om lidt.

Først skal vi lige runde et par andre aktuelle historier.

Den første er også en relateret til helt konkrete maskiner. Dog knap så avanceret, men i hvert fald udtryk for et anderledes tænkende maskinindkøb.

Knud Bay fra Randers-området har nemlig købt en såmaskine, som må være ganske enestående på danske marker. Det drejer sig om en såmaskine fra den spanske producent Virkar ved Barcelona.  

Virkar maskinen er en meget enkelt opbygget maskine, og netop enkelheden er vigtigt, forlyder det fra ejeren.

"Ja, der er tre ting, der tæller for mig. Nemlig at det er en enkel maskine, og at den i kraft af sin opbygning udløser en væsentlig brændstofbesparelse. Og at jeg forventer at kunne bevare udbyttet på samme niveau", siger Knud Bay Smidt, der kort fortalt blev inspireret af en fransk landmand op til købet.

Du får også et lille klip her:

 

 

Og så går vi over til høstens maskiner. Det har også været kodeordet for vores tema i maskintillægget i weekendens udgave af LandbrugsAvisen. 

Her taler vi med flere af de aktører, der sælger specialskærebord på det danske marked. En af disse aktører er maskinforretningen FMR Maskiner, som sidste år introducerede tyske Geringhoffs sejlskærebord til det danske marked. Mens det stod på demo og Agromek-udstilling sidste år, så er det alvor i år, hvor de første skærebord lander hos kunderne. Foreløbig er der solgt to styk, bestilt ét til flere demo-kørsler og så forventer/håber FMR, at der går yderligere et par handler hjem op til høst.

Læs mere: En håndfuld tyske specialskærebord lander til høst

BOom i selvtænkende mejetærskere

Og så til de selvtænkende mejetærskere. Der bliver nemlig gode muligheder for at se dem i aktion på danske marker i år.

Agco har hængt deres udsolgt-skilt ud foran deres nye topmodel på tærsker-siden, Ideal mejetærskeren. En del af dem vil være udstyret med deres topniveau indenfor automatisering, Harvest Ideal.

Hos Case IH hedder deres system Harvest Command. Her kommer der i hvert fald 18 maskiner ud og køre med systemet. Hos New Holland er rub og stub af de solgte topmodeller i CR-serien i 2019-versionen solgt med deres IntelliSense. Dertil har Claas også en række ”selvtænkende” maskiner ude at køre – ligesom John Deere kan leveres med deres version.

I vores papirudgave fortæller Case IH’s mejetærskerspecialist Niels Petersen lidt om de forventninger, man kan have til systemet.

Han mener først og fremmest, at systemet får hjulpet landmændene til at få presset maskinen en tak mere, end de selv ville gøre manuelt.

»En Axial Flow har det bedst, når den får en masse at spise. Det er her, at systemet er rigtigt godt til at hjælpe med, at man giver den så meget, som den kan klare«, siger han.

Du kan læse mere om mejetærskere og høstmaskiner i papirudgaven – bl.a. via vores epaper, som du jo har adgang til, hvis du er abonnent.

Du kan i øvrigt læse en artikel fra sidste års høst om et år systemerne for at komme mere ind i termerne her:

Computeren overtager: Henter op til 20 pct højere kapacitet

Vind en traktor: Sidste frist er i dag

I de seneste uger har vi kørt en konkurrence under navnet vind-en-traktor. Som du nok har gættet, så er præmien en traktor i form af 50 timers gratis traktorforbrug af Kubotas topmodel M7172. Præmien sponsoreres af importøren Svenningsens – og traktoren udlånes i de mange timer til to heldige vindere til efteråret. Undervejs har læserne sendt beskrivelser ind af deres forårsarbejde – og fortalt, hvad de vil bruge traktoren til, når de efter høst skal i gang med efterårsopgaverne. Senest har vi bragt historien om Johannes Mamsen fra Tøndermark, der godt kan bruge lidt nye hestekræfter til at trække en fem-furet plov til efteråret.

Læs historien her – og se hvordan du kommer med i slutspurten i konkurrencen:

Vil vinde traktor: Det har været til at lave et ordentlig stykke arbejde i år

Lej en traktor skudt i gang

Nu er det desværre ikke alle ihærdige læsere, som kan vinde gratis traktortimer. Står du og alligevel skal bruge en traktor i kortere eller lidt længere varighed, så har Claas og Danish Agro Machinery lige lanceret en anden mulighed: Lej en traktor.

Konceptet går ud på, at du lejer en traktor, som du lejer en bil, når du er på ferie via nettet. Kravet er minimumsleje på en uge – men du kan også leje op til et år.

Læs mere om konceptet: Så skyder Claas lej-en-traktor i gang

Regnskaber fra Semler og CNH’s danske selskab

Regnskabssæsonen er for alvor over os. Efter forrige uges opkøb af Herborg Maskinforretning var Semler Agro tilbage i nyhedsbilledet med regnskabstal for 2018 i tirsdags.

Som året før måtte Semler notere sig et underskud på handlen med landbrugsmaskinerne – denne gang dog en forbedring af primær drift på 10 mio. kr., som i 2018 endte på minus 23,9 mio. kr.

Semler Agro forventer et nyt underskud i 2019, oplyses det i regnskabet. Til gengæld har de efterhånden samlet sig en pæn markedsposition med en omsætning på 659 mio. kr. i et år, hvor markedet alt andet lige var faldende.   

Hos CNH’ danske importselskab har man omvendt øget indtjeningen med et overskud på 37 mio. kr. i 2018 mod 32 mio. kr. året før.

På det danske marked faldt CNH’s omsætning af landbrugsmaskiner med ca. 15 pct. fra 775 mio. kr. året før til ca. 675 mio. kr. i 2018.

På den store scene var Agco i øvrigt ude med årets første kvartalsregnskab. Omsætningen var stort set uændret på 2 mia. dollar. Til gengæld er indtjeningen stigende – bl.a. på grund af bedre marginer på maskinerne, mere effektiv produktion og organisk vækst i nogle markeder, oplyses det.

Det leder os hen til denne uge. Tirsdag kan de store traktorkoncernen for alvor bedrive kunsten benchmark. Her følger CNH nemlig trop med deres kvartalsregnskab.

Ugen har også lidt ekstra kolorit for en række ejere og ledere blandt landets maskinforretninger. Dansk Maskinhandlerforening afholder nemlig de første chefmøder i Ringsted og Kolding 7. og 8. maj, hvor hovedtemaet er, hvad Brexit betyder for en dansk maskinhandler.

Ha’ en god uge!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Ligger du inde med en god historie, som vi bør se nærmere på, så kan du kontakte os på telefon 40283032 eller mail cjj@landbrugsavisen.dk     

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.