Morgenposten: Dansk maskine på mejetærskernes evige hitliste

Udenlandsk medie har lavet en liste med mejetærskernes største milepæle igennem historien. En af dem udkom i 1990 og kom fra Danmark.

God mandag morgen,

Vi er i tiden lige efter Muren faldt. Men allerede dengang fandt man på teknik, der virkelig var fremme i skoene.

Det var nemlig med ny banebrydende teknik, at danske ingeniører i 1990 sendte en ny mejetærsker i rotation på den internationale mejetærskerhimmel, og det vender jeg straks tilbage til i denne gennemgang af stort og små fra maskinernes verden.  

Først skal vi lige have et par aktuelle nyheder med fra en ganske løfterig fredag i maskinbranchen. 

Deutz klar med fire nye modeller

Der bliver nemlig snart nyt på hylderne hos Deutz-Fahr-forhandlerne.

Det tyske traktormærke har just præsenteret fire nye traktormodeller i deres 6-serie i spændet fra 192 til 230 hk.  Ifølge bulletinerne fra Tyskland så får traktorerne flere features fra de større modeller i 7- og 8-serierne.

Så er der præsenteret fire nye traktormodeller i dansker-størrelse

Dansk gyllevogn på eksportkurs 

Oppe i Norge er de på mange måder også glade for input fra dansk landbrug. På gyllevognssiden får de fremover et ekstra mærke, selvom Gøma er blevet gift med Samson. 

Gyllevognsproducenten Votech har nemlig landet en an aftale med en af Norges største maskinhandlere i det sydvestlige Norge, hvor der er godt gang i landbrugsproduktionen.

Se her: Fremadstormende norsk maskinhandler vælger dansk

Dronningborg anno 1990 med på hitlisten

Og så til historien bag dagens overskrift. Mens familien scrollede sig igennem familiehistorier og facebook søndag aften, så fik jeg mig en lille stund med den nye udgave af Profi International. Og midtvejs blev jeg ramt af en god gang dansk nostalgisk følelse og god inspiration til denne morgenpost. Profi har nemlig lavet en interessant artikel om de 21 største milepæle i mejetærskerens historie.

Artiklen starter helt tilbage i 1800-tallet med verdens første mejetærskerpatent og en maskine, der er spændt efter 40 heste(bogstaveligt talt), og så slutter den med John Deeres nye X9’er. Der er naturligvis også New Holland, Axial Flow og Claas Lexion og meget andet godt involveret, når man taler mejetærskerens største milepæle. Men i 1990 kommer Dronningborg med den første udbyttemåler på en mejetærsker, og det får altså Profi til at mindes Dronningborg og nævne, at både Case IH og MF hentede mejetærskere fra Danmark og fabrikken ved Randers.

Nye rekorder fra Samson

Den danske gyllevognsproducent Samson fortsætter den opadgående kurve som producent og forhandler af gylleudstyr.

Hele Samson Group omsatte nemlig i 2020/2020 for trekvart mia. kr. – en klar forbedring fra fjorårets 672 mio. kr.

Ejerne i Glerup-familien er nok lige så glade for, at bundlinjen med et overskud på 38 mio. kr. også var væsentligt over sidste års niveau på 26 mio. kr.

Fremgangen fortsætter: Samson runder trekvart milliard

Nok med excel-arkene

Morgenposten var dårligt blev skrevet sidste mandag, før der kom lidt af en nyhed ud i den danske maskinbranche.

AgroIntelli fortsætter rejsen med Robotti uden Ole Green som daglig leder. Skiftet virker ganske udramatisk – og vi var nok flere journalister, der fornemmede glæder hos Ole Green for at fortsætte rejsen i en rolle som selskabets udadvendte figur uden, at han skal stå med den daglige ledelse og personaleansvaret hos den stadig større virksomhed.

”Jeg italesatte til fondene, at på et tidspunkt bliver det så meget excel-ark, at det ikke er mig”, sagde han bl.a. i mandags i denne historie:

Ole Opfinder om ny rolle: Lidt som når teenageren begynder at flytte på kollegie

Inden vi stopper for denne gang, så skal vi også lige have med, at Väderstad lancerede både ny dansk strategi og en nyudviklet såmaskine på dansk jord forleden.

Sker fremover

Vi har lige hørt, at Fendts nyeste generation af Katana-finsnitterne er landet i Danmark og meget snart skal i gang med at gnaske majs på dansk jord.

Blandt unge landbrugsmaskinmekanikere bliver der nok overvejet lige nu, om man ikke skal melde sig til den prestigefyldte konkurrence DBL, der i år foregår 11. og 12. november på HEG i Aars. Tilmeldingen udløber næste mandag 4. oktober – og sker via https://heguddannelser.dk/dbl.  

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.