Morgenposten: Dansk maskine var tæt på lukning i 2017 - og nu noget nær verdensledende

Maskinernes eget nyhedsbrev skriver bl.a. om boomende dansk maskinproducent, voldsomt stigende priser på grej og en helt jomfruelig Ford 5000.

God mandag morgen.

Ja, efter en hæsblæsende nyhedsuge, så er der masser at berette om her til morgen.

Bl.a. prisen på en jomfruelig Ford 5000 – og så har vi bl.a. plukket en historie til dagens overskrift fra cover-historien på det nye TraktorTech. Det går nemlig utrolig godt med produktionen af den danske landbrugsrobot FarmDroid.

Jeg var selv lidt målløs over tallene, da vores journalist meldte historien ind – lidt på linje med den fascinerende historie om danefæ og guldfund i store mængder i Vindelev.  

Lige så mageløst var det at se min kollega John Christensen sende et par historier hjem fra Horsch-pressemøde torsdag eftermiddag med en selvkørende og førerløs maskine i 500 hestes-klassen, som ikke bare var en koncept-tegning, men rent faktisk noget, der blev vist frem i levende live – og som man forventer lægger vejen for introduktionen af førerløse maskiner fra Horsch indenfor meget få år.

Pointen i tankerne fra Horsch er, at førerløse køretøjer skal være store maskiner med masser af kapacitet – ikke nogen ”pispotte” her, som det lød fra Tyskland.  

Læs mere her:

500 hk og førerløs: Nu viser Horsch fremtidens køretøj frem

Horsch om størrelsen: "Førerløs pispotte på to meter giver ingen mening"

Tingene skal koste noget mere

Jeg har ikke læst mig til, hvad sådanne førerløse ting skal koste i fremtiden. I øjeblikket står det klart, at der er voldsomt vækst i priserne på landbrugsmaskiner. Og det er måske ikke så unaturligt i en tid, hvor jern og sikkert en lang række andre komponenter stiger i pris hos producenterne.

Overfor svenske ATL fortæller Kverneland om prisøgninger på op til seks procent for tiden.  

”Prisjusteringen på metal slår direkte imod de tungeste produkter”, lyder det fra Kverneland-direktør Mats Tykesson.

Var tæt på at give op, men nu snart verden største

Og så til historien bag ugens overskrift.

Efterspørgslen efter den danske markrobot, FarmDroid, er nu så stor, at fabrikken i Vejen mellem Esbjerg og Kolding fremover skal producere 25 robotter om ugen, kan vi fortælle i det nye TraktorTech.

Det er lidt af en kontrast til, at stifterne var tæt på at give op i 2017 – men en runde til mulige investorer gav ny kapital og blod til sagen.  

I forvejen kører der 150 FarmDroid-robotter især i Tyskland, men også i flere andre europæiske lande.

»Det er nødvendigt for os at øge produktionen af robotter for at følge med efterspørgslen«, forklarer medejer af FarmDroid, Kristian Warming i weekendens udgave af Landbrugsavisen, hvor vi også følger op på historien.

De mange solgte robotter og den øgede produktion gør ifølge Kristian Warming FarmDroid til verdens største producent af markrobotter.

For dem, som ikke har læst ugens avis, så kan avisartiklen findes her:

Dansk robot ved at være verdens største

Den vilde maskinuge

Og så var det ellers en vild maskinuge, vi lige har været igennem.

Det blev både til en ny Case IH Optum, ny topmodel til Massey Fergusons berømmede 8S-serie, nye 6S og 7S-traktorserier fra samme producent – ligesom Krone bl.a. bød på et par spændende vogne på deres pressemøde forleden.

Horsch havde ikke samlet verdenspressen i Bayern kun for at tale om førerløse køretøjer. Der blev eks. også budt på nye liftophængte sprøjter og nye såmaskiner.

Kæmpe nyhedsdag for Massey-folket: Ny big brother i kendt serie og flere nye modeller

Liftophængte sprøjter bliver nyt ben i produktprogram

Se her: Krone klar med multivogne på 44 og 52 kubik

Ny stortraktor fra Case IH: Få de vigtigste detaljer her

Førerløs traktor i kornmarken breder sig

I den store verden er nyt fra Raven, som er klar med en udvidelse af et produkt, der gør det muligt at styre en førerløs traktor i kornmarken fra mejetærskeren, så traktor og kornvogn kan køre ved siden af mejetærskeren uden en pilot i kabinen. Ifølge Profi kaldes produktet OmniDrive. Vi har faktisk skrevet om, hvordan det tidligere er frigivet som et kit til John Deere 8R. Nu er Raven så blevet købt af CNH – og så er man hurtige til at tilpasse produktet til Magnum’erne og T8’ere.

Jomfruelig Ford fra 1974

Inden børnene skal vækkes og grøden sættes over, så kan vi også lige nå historien om en helt speciel Ford 5000. Modellen er nok velkendt for de fleste, og havde den kørt et hav af timer, så ville den have været noget nær værdiløs på en auktion. Sådan var det ikke på en auktion i Nordirland forleden, beretter irske Farmers Journal.  

Der blev nemlig betalt ca. en halv mio. kr. for en Ford 5000 med kun ti timer på klokken.

Som avisen beskriver så har traktoren med en ”luksuriøst” De Luxe kabine praktisk taget ikke kørt, men er kun blevet leveret et antal gange, hvor den har skiftet ejer.   

Det sker i de kommende dage

Som sagt bliver det en ny spændende uge i maskinernes verden. I de kommende dage kommer TraktorTech rundt til abonnenterne.

Velas afholder kæmpe maskindemo onsdag og torsdag ved Bygholm Landbrugsskole – hvor der bydes på demo af en lang række redskaber. Læs mere hos Velas for udbuddet af maskiner og tid og sted.

Tirsdag kører Case IH i marken på Sjælland og viser den nye Optum frem for en gruppe danske og internationale journalister. 

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.