Morgenposten: Dansk maskinhandler mod top 3 i Europa – traktortyve plager stadig – se traktoren med sportsvognslooket
Nyhedsbilledet på maskinfronten er præget af en kæmpe dansk maskinhandler med vokseværk, spændende design og kedelige fakta fra tyveristatistikkerne.

God mandag morgen,

Vi er stået op til en morgen, som byder på mange forskellige virkeligheder landet over. Nogle udnytter skolernes ferie til et lille break fra maskinernes verden og er for længst draget nord- eller sydpå til lyden af snescootere eller pistenes svar på mejetærskeren, en PistenBully med 500+ hk i snelandskabet eller også er det den hjemlige udsigt med regn, slud eller rusk, der truer – og måske et nyt forsøg med at få kørt den første gylle ud, der venter.

Uanset, hvor du er, så er det en god ide at låse dit køretøj forsvarligt. I hvert fald udgør traktortyve stadig et problem i den danske landbrugsverden, viser den første historie, som jeg pløjer igennem i morgenpostens overflyvning af nyhedsbilledet på maskinfronten. Vi starter således med tyvene, inden vi kommer nærmere ind på, hvilken dansk maskinhandler som nærmer sig positionen som Europas tredjestørste af slagsen.  

Søndag kunne vi nemlig her på landbrugsavisen.dk præsentere nye tal for tyveri-statistikkerne. Og mens der er positivt nyt for entreprenør-folket med et større fald i tyverierne i 2017, så har der ikke været bedring for traktortyverierne i 2017, ifølge Rigspolitiet og Forsikring & Pension, hvor mere end 100 traktorer blev efterlyst.    

Læs hele historien her:

Flere traktorer stjæles - færre entreprenørmaskiner

Se sportsvognslooket

Men lad os ikke bare dvæle ved dårligdommene på sådan en mandag morgen. Man kan synes, hvad man vil – nogen kan li’ den, andre ikke – som New Hollands produktchef selv udlægger det i vores video, men et spændende og anderledes look er det i hvert fald, som man kan se på New Hollands methantraktor version 2. Koncepttraktorens design, som vi besøgte i den forgangne uge, er i øvrigt er inspireret af både naturen og italienske supersportsvogne.

Se eller gense den her i den video, som vi lagde ud søndag morgen.

Video: Traktordesign er inspireret af italienske sportsvogne

Du kan i øvrigt læse mere fra vores møde med traktoren i engelske Basildon i historien, hvor vi fortæller, at den kommer i produktion indenfor de næste tre år:

New Hollands biogastraktor kommer i handlen om tre år

HCP og Helms gearer op

Sidste uge var også ugen, hvor vi bl.a. havde branchenyt fra en af de nye maskinforretninger i Randers. Deutz-forhandleren HCP Maskincenter har nemlig indgået et samarbejde med Brdr. Toft, der sender deres Deutz-specialist nordpå samtidig med, at kunderne fremover bliver henvist til at bruge HCP i Randers, når der skal laves service på traktoren.

Nyt maskincenter i Randers henter ekspertise sydfra

Hos Helms-TMC Centret var der også positivt nyt. Med deres nye rolle som importør går de nu ud og trykker priserne på en række reservedele på McHales produkter.

Overtager presser-import og sænker reservedelspriserne

Fra nr. 5 til 3 i Europa

Og så til den store maskinhandler jeg nævnte i starten af teksten. Torsdag var nemlig en stor status dag for, hvad der rører sig i Danish Agro-koncernen. Ved præsentationen af årsregnskabet var der naturligvis også nyt om, hvordan det går for maskinhandlerdelen i den ellers så kornhandlende koncern. Og der er faktisk ikke så lidt maskiner i omløb efterhånden. Omsætningen i maskinforretningen har nemlig taget et kæmpe hop fra 1,7 mia. kr. til 2,6 mia. kr. i 2017. Og som så mange andre maskinhandlere, så ligger indtjeningen(trods alt efter massive investeringer!) nede i de små marginer med et driftsresultat på 41 mio. kr. Om væksten på maskiner overlader jeg hermed ordet til koncernchef Henning Haahr, som vi citerede i torsdags:

”På maskiner er vi nummer fem i EU målt på størrelse, og vi kan godt se os ind i at være nummer tre. Allerede i 2018 stiger vores omsætning en del, og når vi udnytter vores optioner i Baltikum, ligger vi meget tæt på nummer tre”.

Tsunami af traktorfotos – og nu også gyllefotos

Jo, godt nok er Danmark et lille land, der nok ikke kommer til at dominere vinter-OL i Sydkorea. Men når det gælder agrohandel, så er vi altså både en gigant, når det gælder svinekød, smør og nu også indenfor maskinhandel. Vi er faktisk også gode til at tage billeder af det, vi går og laver. I sidste uge spurgte vi vores følgere på TraktorTechs facebook-side, om de ikke kunne hjælpe os med et nyt coverbillede – og der flød ind en tsunami af flotte traktor og maskinfotos.

Men vi nøjes ikke med det, selvom vi i morgen offentliggør vinderfotoet der. Ligesom sidste år vil vi også gerne følge med i gyllesæsonen med en konkurrence om de bedste fotos fra det store arbejde, som i øjeblikket bliver udført time for time rundt omkring i landet. Hvis du vil være med her, så klik ind på denne morgens historie: Konkurrence: Send dit bedste gyllefoto ind og vind  

Dermed fik vi både sat ord og billeder på ugen der gik – og lidt af den, der kommer. Nyd den.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Har du et tip til Ugens Handel, en Læsernes Traktor eller noget helt andet, så tøv ikke med at skrive til mig på cjj@landbrugsavisen.dk eller ringe på 40283032.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.