Morgenposten: De fik lige en ekstra månedsløn i fredags
Maskinernes faste nyhedsblik får du for sidste gang i dette årti med en frisk nyhed om medarbejderne på den danske maskinfabrik Bogballe, der fik en rigtig god afslutning på arbejdsåret i fredags.

God mandag morgen.

Det kan godt være, at det også i dag føles som en lidt mørk, grå mandag morgen. Men vi går mod lysere tider her i denne morgenpost, der ikke bare starter en uge, men også runder året og sågar årtiet af i maskinernes verden. 

Her til morgen ser vi bl.a. nærmere på en interessant måde at udbetale lidt ekstra julegratiale på hos en af branchens kendte aktører, Bogballe.   

Men vi starter med et par særdeles interessante regnskabsnyheder fra de senere dage.

SDK i slankere udgave

Fredag kom der nyt årsregnskab for den store Case IH-forhandler S.D. Kjærsgaard med maskinhandler Palle Kjærgsgaard i spisen – og det er en maskinforretning, der har taget slankekuren til selv allerede inden nytår – og nu fremstår mere trimmet end for et år siden.  Et varelager for knap 110 mio. kr. sidste år er blevet barberet ned med næsten 20 mio. kr. Samtidig er listen over debitorer også slanket væsentligt med et ryk på næsten ni mio. kr. På bundlinjen skete der en fordobling af resultatet til nu ca. 2,2 mio. kr.

Bliv klogere på udviklingen her: Case IH-forhandler slipper af med stort lager

Lille plus hos Dansk Maskincenter

Hos den store jyske MF-forhandler Dansk Maskincenter gik tallene lidt i den anden retning. Til gengæld var man tilfreds med et plus i år to efter fusionen mellem maskinforretningerne i Rimmerhus og Jelling.

Maskinhandleren har realiseret en nedgang i resultatet fra 2,1 mio. kr. året før til knap 600.000 kr. i år.

”Sidste efterår startede vores første kvartal i regnskabet med en meget stille periode på værkstedet efter den hurtige såning sidste år. Samtidig var salget meget stille”, fortæller medejer Henning Lund Andersen.

Få mere info her: Maskinhandler godkender lille plus i år to efter storfusion

Nedgang men stadig pænt plus hos Bay C

Bay Christensen havde et rigtig stærkt 2017 med et res. før skat på 14 mio. kr. Forleden leverede maskinhandleren så et 2018-resultat med et res. før skat på lidt under otte mio. kr.

Fra maskinforretningen lyder det, at man også er meget tilfreds med resultatet denne gang trods tilbagegangen. Investeringer i et par ekstra servicebiler og udvidelse af medarbejderstaben rækker ud i fremtiden, men ses på bundlinjen i år sammen med ugunstig udvikling i valutaerne.

Ved samme lejlighed kunne folkene fra Rønnede også fortælle, at man netop har fået det danske agentur af nye ”re-cykling”-maskiner – eller knuseanlæg om man vil – der betyder, at langt flere brokker fra gamle byggerier kan blive genbrugt, når man bygger nyt. 

Produkterne fra EvoQuip kan i øvrigt ses, når der holdes åbent hus i næste uge, 30. december.

Læs mere om udviklingen her:

Når gruset slipper op: Maskinhandler har en af løsningerne

Bogballe uddeler pæn ekstra månedsløn

Og så til historien bag overskriften. I fredags blev der ønsket rigtig god juleferie på mange arbejdspladser. Hos producenten af mineralgødningsspredere Bogballe var der nok lidt ekstra glæde, da medarbejderne fredag eftermiddag begyndte at køre hjem og forberede julemåltiderne.

Virksomheden har nok en gang leveret et pænt resultat med et overskud på 42 mio. kr. Det er ikke kun hovedaktionæren Erhvervsinvest og direktør og medejer Nils Jørn Laursen, der kan glæde sig over det.

Faktisk får alle medarbejderne en andel af overskuddet, forklarede han for mig i fredags få timer, før han skulle holde årets jule- og statustale for medarbejderne.

”Vi har overskudsdeling, så en del af de værdier, der skabes i fællesskabet, deles mellem alle medarbejdere, fra yngste ansatte til ældste medarbejder. Vi udbetaler efter den værdi, som man tilfører, så hvis man har lagt nogle ekstra timer og ekstra lørdage i virksomheden, så præmieres man også ekstra for det udover overarbejdstimerne. For nogle udgør det en pæn ekstra månedsløn”, lyder det fra Nils Jørn Laursen.

For ham handler det om, at man bliver præmieret for at yde en ekstra indsats – og at alle har fokus på virksomhedens samlede resultat.

”Med overskudsdeling præmierer vi alle i huset, hvor den samlede præstation deles i forhold til den værdi medarbejderne har skabt. Det lyder næsten socialistisk, bortset fra at fordelingen foretages i forhold til den personlige indsats. Alle skal have noget ekstra, hvis man ekstraordinært tilfører værdi. Det betyder så også, at man skal tænke på, at alle handlinger har konsekvens for overskuddet. Husker man lige at tænke på at slukke lyset, kasserer du nogle emner i produktionen eller får du købt rigtigt ind, så spiller det ind på bundlinjen. Omvendt er det også den ultimative liberalistiske model for, vi siger, at dem som yder mest, de får også den største præmie”.

Læs i øvrigt mere om Bogballe og deres nyeste regnskab her:
Tårnhøjt afkast fra Bogballes gødningsspredere

Gøma på vej med 38 kubik

Apropos store præmier, så må årets største julegave tilfalde Staby-Rønbjerg Maskinstation ved Skive.

De har nemlig fået folkene fra Gøma til at producere en gyllevogn på intet mindre end 38 kubikmeter stor gyllevogn.

Læs meget mere om den specialfremstillede vogn her:

Specialbygget gyllevogn skal tage 38 kubikmeter ad gangen

Hvad sker der lige før nytår og efter?

Jeg spår, at rækken af maskinforretninger over det ganske land har rigtig travle dage i de sidste dage af året, og mon ikke vi hører lidt om salget på Facebook og rundt omkring. 

Året slutter også med et par større maskinauktioner.

27. december kl. 10 har Dansk Maskinauktion i Herning en juleauktion.

29. december afsluttes auktionen over maskinparken på den nysolgte bedrift Lyngbjerggård, som du i øvrigt også kunne læse mere om for nylig i vores spalter:

Stor svinegård sat til salg for 133 mio. kr. - nu solgt i flere bidder

Hos Semler Agro varsles der nye digitale løsninger, der skal gøre det lettere at købe og hente løsninger fra forhandleren både for landmænd og montører.

Læs i øvrigt ugens profil-interview med Semlers nye driftsdirektør Morten Krusborg her:

Han skal få 250 Selmer-folk til at se den samme blå elefant

2020 bliver også lidt af et traktorår. For hvor man kan sige, at nyhederne i den grad blev sendt ud om nye traktormodeller og generationer i 2019, så er det alvor i 2020, hvor vi ser en lang række spændende traktorer komme ind over grænsen og indtage dansk landbrug.

En helt ny generation af stortraktorer

New Holland står i det nye år klar med en ny stortraktor-serie på det danske marked. Det er den nye T8-serie, der måske rent fysisk ikke skiller sig meget fra de gamle. Inde i kabinen er der lavet markant om på armlæn og skærme, men forandringerne er ikke mindst alt det, som man ikke kan se i form af en traktor, som er meget mere forbundet til ”skyen”, så filer og markdata kan deles og sendes hjem til driftslederen og traktorens tilstand kan følges fra værkstedet. Ifølge New Hollands folk i Danmark, så kan den forventes hjem til levering hen mod sommeren, hvor den også forventes at blive vist frem i marken med New Hollands nye HD-presser. New Holland har endnu ikke sat offentlige tal på forventningerne til udbredelsen på det danske marked – men traktoren er prissat og klar til salg som sådan – og internt får man et eksemplar hjem til træning i løbet af vinteren.

Hos Case IH er man også klar med den nye Magnum, hvor de første modeller bliver leveret i maj/juni. Case IH forventer, at der kan leveres til alle interesserede kunder, omend det oplyses, at man snart skal skynde sig, hvis man vil have leveret en til efterårsarbejdet. Case IH byder i øvrigt også på nye Puma-modeller, der leveres i marts/april.   

Mens Fendt allerede har deres nye 900-serie ude og køre en række steder – og forventeligt også får en del flere af dem ud i 2020, så får John Deere også en stor introduktion med de nye 7R og 8R-modeller.

Jo, der er masser at glæde sig til i det nye år. 

Forinden da. Nyd ferien, rigtig glædelig jul og velkommen tilbage til morgenpost igen mandag 6. januar.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.